La nivel european, potrivit legislației în vigoare, bărbații și femeile trebuie să primească remunerație egală pentru muncă egală. Atât bărbații, cât și femeile trebuie să primească șanse și tratament egal la locul de muncă. Acest lucru înseamnă, printre altele, că oricine poate să aplice pentru un job dacă are pregătirea necesară. 

Deși încă mai există discriminări în ceea ce privește salariile dintre femei și bărbați sau oportunitățile de angajare, genul nu mai reprezintă o condiție pentru obținerea unui post, așa cum se întâmpla în trecut.

În multe sectoare de activitate, există însă o categorie dominantă. De exemplu, sunt mai mulți educatori în rândul femeilor și mai mulți agenti de paza în rândul bărbaților. Cu toate acestea, în prezent, atât femeile, cât și bărbații își pot alege orice carieră își doresc, fără a întâlni obstacole pe bază de gen.

Nu același lucru se întâmpla în urmă cu zeci de ani, când existau anumite meserii care erau exclusiv masculine sau femeile nu erau văzute cu ochi buni dacă încercau să urmeze anumite cariere. Iată câteva dintre acestea:

Miner

Mineritul a fost multă vreme o activitate specifică bărbaților. Această muncă presupune multă rezistență fizică, care, ani la rând, a fost atribuită doar bărbaților. Poate cel mai cunoscut caz de discriminare la locul de muncă în acest sector este cel al lui Lois Jenson, o femeie care s-a angajat la o mină din Minnesota și s-a lovit de reticența bărbaților de a o primi în rândul lor. După ce a îndurat o serie de abuzuri în timp ce a muncit ca miner, ea a fost prima femeie care a înaintat și a câștigat un proces de discriminare sexuală în Statele Unite. Acesta a devenit un punct de referință în dreptul civil american. Povestea ei stă la baza filmului „North Country“, în care actrița Charlize Theron interpretează rolul principal.

Electrician

Și în prezent bărbații domină acest sector, deși au fost perioade de-a lungul istoriei în care femeile aveau pregătirea necesară pentru o carieră în domeniu. Electricienii sunt responsabili cu instalarea, întreținerea și repararea sistemelor de alimentare și de iluminare. Pentru a deveni electrician, este suficient să urmezi un curs de pregătire, care poate dura aproximativ 20 de săptămâni.

Constructor

Lucrătorii de pe șantierele de construcții sunt cu precădere bărbați. Încă din cele mai vechi timpuri, bărbații se ocupau cu activitățile care necesitau forță fizică ori curaj, în vreme ce femeile aveau grijă de copii și se ocupau de treburile gospodărești. Și astăzi, în domeniul construcțiilor, unde este nevoie de forță fizică, întâlnim un număr mult mai mare de bărbați decât de femei.

Pompier

Abia în 2019, Ministerul de Interne a schimbat regulamentul și a oferit femeilor șansa de a se înscrie la școala de pompieri. Pentru a reuși în acest domeniu, atât femeile, cât și bărbații (pentru că nu există diferențe la admitere) trebuie să dovedească forță fizică, dar și cunoștințe solide de matematică și fizică. Pe lângă faptul că sting incendii, pompierii trebuie să poată acorda primul ajutor, să ajute la căutarea persoanelor sau animalelor dispărute, să intervină pentru descarcerare în cazul accidentelor, să acorde sprijin pentru supraviețuirea populației afectate și să protejeze cetățenii în cazul unor situații de urgență.

Pădurar

O altă activitate care a fost, timp de mulţi ani, realizată doar de bărbaţi este cea de pădurar. În România, aceasta este o funcție de stat care se obține după terminarea unei școli silvice. Riscurile sunt mari deoarece, pe lângă animalele de care trebuie să te fereşti când te ocupi de paza unei păduri, trebuie să fii atent şi la hoţii de lemne. În ţara noastră, au fost numeroase cazuri în care pădurarii au fost atacaţi şi ucişi de tâlhari.

Majoritatea profesiilor care au fost şi sunt realizate cu precădere de bărbaţi necesită forţă fizică. Cu toate că în prezent nu mai există discriminări majore între bărbați și femei în privința profesiilor, sunt unele joburi considerate mai degrabă masculine decât feminine.

Sursă foto: Tithi Luadthong/ Shutterstock