Este binecunoscut faptul că jocul este esențial în dezvoltarea copiilor, însă este de conștientizat și rolul benefic al activităților amuzante și jucăușe în relațiile dintre adulți.
Jocul ne permite să învățăm să fim creativi, să alimentăm gândirea critică, dezvoltarea personală și puterea de adaptabilitate. Beneficiile jocului sunt relevante, însă, de multe ori, renunțăm la această activitate recreativă când ajungem adulți, pentru a ne preocupa cu precădere de carieră, relații sau familie.
Jocul este crucial pentru dezvoltarea copiilor, însă prezintă beneficii în rândul tuturor persoanelor, indiferent de vârstă. Poate aduce bucurie vieții, elimină stresul și contribuie la conectarea cu ceilalți. De asemenea, jocul poate face munca mai productivă și mai plăcută. De aceea, nu trebuie să pui deoparte setul de casti gaming primit cadou de la prieteni sau mingea de fotbal din copilărie, chiar dacă te-ai maturizat și crezi că nu mai ai timp pentru joc. Orice secundă petrecută realizând activități amuzante reprezintă timp câștigat.
Iată câteva dintre beneficiile jocului asupra sănătății și relațiilor cu ceilalți:
Reduce stresul
Joaca este amuzantă și poate declanșa eliberarea endorfinelor, substanțele chimice naturale ale organismului. Acestea sunt responsabile pentru starea de bine și contribuie, temporar, la ameliorarea durerii.
Îmbunătățește funcția cerebrală
Șahul, completarea puzzle-urilor și alte jocuri amuzante care provoacă mintea ajută la prevenirea problemelor de memorie și îmbunătățește funcția cerebrală. De asemenea, datorită interacțiunii sociale, jocul poate alunga stresul și depresia.
Stimulează creativitatea
De regulă, copiii învață cel mai bine atunci când se joacă, iar acest principiu se aplică și adulților. Vei putea învăța să rezolvi cu ușurință o nouă sarcină dacă procesul va fi unul relaxant și jucăuș, susțin specialiștii. De asemenea, jocul stimulează imaginația și astfel te poți adapta mai ușor la anumite situații stresante și poți rezolva unele probleme cu grad ridicat de dificultate.
Îmbunătățește relațiile
Empatia, compasiunea și încrederea în ceilalți sunt calități pe care le poți dobândi datorită jocului. Acesta nu trebuie să includă o activitate specifică, ci poate fi o stare de spirit. Dezvoltarea unei naturi jucăușe te poate ajuta să ieși din situații stresante, să interacționezi mai ușor cu persoane necunoscute, să îți faci noi prieteni și să pui bazele unor noi relații și businessuri.
Te menține tânăr
Scriitorul George Bernard Shaw spunea că „nu ne oprim din joacă atunci când îmbătrânim, ci îmbătrânim când încetăm să ne mai jucăm“. Joaca poate stimula energia și vitalitatea și poate îmbunătăți rezistența în fața bolilor.
Ajută la dezvoltarea și îmbunătățirea abilităților sociale
În primii ani de viață, copiii învață despre comunicarea verbală, limbajul corpului, respectarea limitelor, cooperarea și munca în echipă. Cu ajutorul jocului, aceste abilități sunt perfecționate în timpul perioadei adulte, de aceea este important ca activitățile distractive să nu se oprească niciodată.
Stimulează cooperarea cu ceilalți
Jocul este catalizator puternic pentru socializarea pozitivă. Cu ajutorul jocului, copiii învață să se joace frumos cu ceilalți, să lucreze în echipă, să urmeze anumite reguli și să socializeze. Ca adult, poți folosi în continuare jocul pentru a ridica bariere și pentru a îmbunătăți relațiile cu ceilalți.
Vindecă răni emoționale
Când te joci ca adult, te angajezi în aceleași modele de comportament care modelează pozitiv creierele copiilor. Comportamentele ludice care pot contribui la stimularea inteligenței emoționale la copii pot, de asemenea, să producă schimbări pozitive și în rândul adulților. De exemplu, dacă o persoană nesigură din punct de vedere emoțional se joacă cu o persoană sigură în forțele proprii, acest lucru poate înlocui credințele și comportamentele negative cu ipoteze și acțiuni pozitive.
Joaca și râsul au un rol esențial în construirea unor relații sănătoase, în crearea unor legături pozitive și în rezolvarea conflictelor și dezacordurilor. Într-o relație nouă, jocul și umorul pot fi instrumente eficiente pentru a cuceri persoana din fața ta, dar și pentru a evita momentele stânjenitoare care pot apărea pe parcurs.
Sursă foto: ArtOfPhotos/ Shutterstock