Deținător al centurii mondiale IBF, la categoria supermijlocie, timp de 5 ani (2007-2012), Lucian Bute a reușit să își apere titlul de 9 ori consecutiv.
Gillette a lansat aplicația de Facebook “Real Men Camp”, al cărei protagonist este însuși Lucian Bute.
Fanii Gillette se pot antrena ca un adevărat campion mondial de box pe pagina de facebook Gillette, în aplicația Real Men Camp. Premiul pentru primii zece fani care obțin cel mai bun punctaj constă într-un loc într-o tabără reală de antrenament coordonată de Lucian Bute. Cel mai bun din tabără câștigă premiul cel mare: o excursie la Montreal pentru a-l susține pe Lucian Bute.
Lucian ne vorbește acum despre box, despre ce înseamnă să fii un campion mondial și despre pașii pe care trebuie să îi urmezi pentru a reuși.
Un sportiv petrece foarte mult timp cu antrenorul său. Cum ai caracteriza relația ta cu antrenorul tău?
Într-adevăr, petrec foarte mult timp cu antrenorul meu, câte șapte-opt luni pe an. Este ca o relație tată-fiu. Am multe de învățat de la el, are multă experiență și, da, pot spune că este ca al doilea tată pentru mine.
Ai vreo superstiție sau vreun ritual pe care-l practici înainte de meci?
Să știi că am avut, sincer îți spun. Ca orice sportiv, de altfel. Să urc cu dreptul în ring, să îmi pun mănușa stângă prima oară. Atingeam fiecare coardă când intram în ring, chestii normale, pe care orice sportiv le poate avea. Toate acestea până la un moment dat când am auzit pe cineva din sport care spunea: dacă tu crezi în superstiții, atunci ești un om slab. Din momentul acela nu am mai ținut cont de superstiții, nu m-am mai gândit și nici nu am mai pus preț pe ele. M-a marcat chestia asta: că dacă ai superstiții, ești un om slab.
Dintre toate calitățile pe care trebuie să le aibă un campion – dedicare, putere de muncă, credință, încredere în sine – care crezi că e cea mai importantă?
Toate calitățile duc la un succes. Toate te fac un mare campion. Fără vreuna dintre ele nu poți reuși. Eu cred că te naști cu talentul. Îl ai sau nu îl ai. Totuși, una dintre marile calități trebuie să fie puterea de muncă. Trebuie să muncești foarte mult, indiferent de cât talent ai. Doar cu talentul nu poți câștiga. E valabil în orice sport, chiar și în viața de zi cu zi. E o chestiune de a te dedica, de a munci.
Cât de importantă este puterea mentală?
E foarte importantă. La nivelul acesta, când te bați pentru titlul mondial, din punct de vedere psihologic, emoțiile sunt foarte puternice. Presiunea e mare pe umerii tăi, ești copleșit de importanța momentului. De aceea și lucrăm cu psiholog, datorită încărcăturii foarte mari. În box, un meci îl câștigi în proporție de 50% psihologic, dacă nu chiar mai mult.
Îmi imaginez că pielea ta are de suferit în urma acestor antrenamente. Care sunt factorii care afectează cel mai mult pielea?
Transpirație, praf, zgârieturi și lovituri care pot face pielea să devină sensibilă. Da, am pielea sensibilă dar știu cum să am grijă de ea: folosesc Gillette Fusion ProGlide SilverTouch care oferă un bărbierit incredibil de fin, chiar și pentru bărbații cu piele sensibilă.