Etanolul, substanța activă din alcool, determină creierul să producă serotonină, endorfină și dopamină. Prin urmare, ești mai fericit! Iată și alte lucruri interesante despre licorile bahice. 

Scurt istoric   

Băuturile din fructe fermentate existau încă din Egiptul Antic, dar sunt dovezi care atestă faptul că în anul 7000 înaintea erei noastre, chinezii consumau alcool. În India, în urmă cu 5.000 de ani, se bea sura, o băutură din orez distilat, în timp ce babilonienii venerau o zeiță a vinului, în anul 2700 î.e.n. Bineînțeles, romanii au fost cei care au dus vinul la nivel de artă. Strămoșii noștri, dacii, consumau mied, o bătură alcoolică pe bază de miere și apă. 

Băuturile spirtoase au apărut abia în secolul al XVI-lea și erau folosite, inițial, în scopuri medicinale. Oamenii le-au găsit destul de repede și alte utilizări. Extrem de populară în Rusia, vodka nu a fost inventată în această țară. Mult mai probabil, ideea distilării grânelor le-a venit negustorilor genovezi sau unor mercenari germani. Lucrurile nu sunt foarte clare și cel mai probabil cei care au lansat „tăria" cu pricina au uitat să-și aroge meritele. 

Consumul moderat de alcool nu dăunează sănătății

O spun unii oameni de știință. Prin consum moderat se înțelege un pahar pe zi, în cazul doamnelor și până la două pahare pentru bărbați. Cu toții știm motivele pentru care excesul de alcool dăunează sănătății, dar consumul moderat poate avea și efecte benefice. Iată care sunt acestea: 

  • Îți prelungește viața - dacă bei ocazional, de preferat în timpul mesei, ai toate șansele să trăiești mai mult. Acesta este secretul longevității, în special în zona mediteraneană, unde se consumă alcool la prânz... și atât. 
  • Reduce riscul de boli cardiovasculare - cercetătorii de la Harvard susțin că alcoolul, în cantități mici, ridică nivelul de lipoproteine (colesterolul bun) și îmbunătățește circulația sângelui. 
  • Îți crește libidoul - consumul moderat de alcool reduce cu 25-30% disfuncția erectilă, se arată într-un studiu din 2009, publicat în Jurnalul de Medicină Sexuală. Mare atenție, însă! În cazul excesului, alcoolul are efect invers. 
  • Previne răceala - spaniolii au descoperit că dacă bei între 8 și 14 pahare de vin roșu pe săptămână, șansele de a răci scad cu 60%. 

Alte lucruri pe care nu le știai despre alcool

Etanolul este o moleculă atât de mică și simplă încât nu se digeră și ajunge direct în sânge. Cu toate acestea, o persoană slabă va fi mai puțin afectată de consumul de alcool. Țesuturile cu mai puține grăsimi îl absorb mult mai repede și îl împiedică să ajungă la creier. 

În 1895, medicii prescriau bere femeilor gravide, dar și copiilor, iar până în 1916, whiskey-ul și brandy-ul erau considerate medicamente în Statele Unite ale Americii. 

A fost descoperit alcool și în spațiu. Astronomii au găsit cantități enorme de etanol într-un nor interstelar situat la zece mii de ani lumină distanță de Pământ. Se estimează că se pot obține 400 de trilioane de trilioane de beri.

Și pentru că tot se apropie petrecerile de Revelion, ar fi bine să aveți grijă cu dopurile de la sticlele de șampanie. Dioxidul de carbon din acestea creează o presiune de 40 de  kilograme pe centimetru pătrat, de trei ori mai mare față de presiunea din pneurile mașinii. Dopurile zburătoare pot produce accidente grave, mai ales la nivelul ochilor, așa că mare atenție și... un an nou fericit! 

Sursa foto: pixabay.com/Pavlofox