Daca esti din Timisoara e ok, daca nu ai toate motivele sa ajungi acolo in acest weekend. Motivul e simplu: Festivalul JAZZ™ e in acest weekend (5-7 iulie) in Piata Victoriei.

“Jazz-ul este dintotdeauna un gen de muzică divers şi multicultural, definit astfel încă dinainte ca astfel de concepte să existe, un continuu mix de oameni, sentimente şi muzică. Pornind de la această idee, gestul de a organiza un eveniment important de jazz în Timişoara, un simbol al multiculturalismului în Romania şi în această parte a Europei, e unul natural şi deopotrivă simbolic.

Un festival muzical creează un simbol pentru oraşul care îl organizează, devine parte din identitatea lui şi o întăreşte. Festivalul JAZZ™ vine tocmai să celebreze energia culturală vibrantă a Timişoarei.

De ce un festival finanţat din fonduri publice în Timişoara? În primul rând pentru că e extrem de important să definim cultura ca un bun comun, accesibil oricui şi nu ca un produs comercial disponibil în baza unor reguli financiare. E o formă de a asuma rolul Primăriei Municipiului Timişoara ca şi garant al acestui principiu. Politica culturală este cea care poate defini societatea de mâine, una în care nu ne întrebăm doar din ce trăim, dar şi pentru ce trăim şi cum trăim împreună. E în interesul Timişoarei să găzduiască evenimente culturale de amploare, e în interesul Timişoarei să stimuleze viaţa culturală a cetăţii în toate formele ei.

În acest an punem piatra de temelie a ceea ce poate fi unul din cele mai importante evenimente culturale din această parte a Europei, parte a efortului de a obţine titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021. Importanţa artiştilor care vor urca pe scena festivalului JAZZ™, participarea internaţională impresionantă pe care o aşteptăm, promovarea pe care o vom realiza naţional şi internaţional sunt premizele unui astfel de obiectiv ambiţios.

ACCES

Accesul la JAZZ™ este gratuit DAR iți poți rezerva un loc pe scaun în fața scenei cu 50 lei/festival.

Prețul este modic și prin urmare te încurajăm să faci acest lucru ca și dovadă a susținerii culturii în Timișoara.
Cumpărarea unui loc rezervat îţi dă dreptul de a ocupa un loc pe scaun în zona special amenajată din fața scenei în toate cele 3 zile de festival.

Îți poți cumpăra locuri rezervate online de pe www.eventim.ro și din magazinele Cărturești, Orange, Vodafone și Germanos.
Copiii sub 12 ani (150 cm înalţime), cu însoţitor ce și-a procurat un loc rezervat, beneficiază de acces gratuit în zona special amenajată.

CUM AJUNG?

TRANSPORT ÎN COMUN
Pentru că mai toate mijloacele de transport în comun trec prin centrul orașului iți atașam harta transportului public din Timișoara pentru a te orienta cât mai ușor.

Timisoara

 

Un bilet cu 1 călătorie costă 2 lei şi e valabil pentru autobuz (mai puţin pentru autobuzele expres E1, E2 şi E3, pentru care ai nevoie de bilete speciale, 2,5 lei / călătorie), tramvai şi troleibuz.

TAXI

Prețul unui kilometru cu taxiul costa între 1.49 și 2.19 lei.

Câteva firme timişorene de taxi:
Taxi Radio – 0256.940
Taxi Euro – 0256.941
Taxi Pro – 0256.942
Taxi Fan – 0256.944
Taxi Tudo – 0256.945
Taxi Timișoara – 0256.946

PROGRAM

VINERI, 5 IULIE

Sebastian Spanache Trio – ora 19:00

"transmit în mod liber note către publicul auditoriu” – jazzhound

Sebastian Spanache Trio a fost inființatîn a 2-a jumătate a anului 2011 la Timișoara, în formula actuală - Sánta/Pieloiu/Spanache – concertează din martie 2012. Muzicienii au cântat împreună de-a lungul anilor în diferite formule, inclusiv în Expanding Time Colors, formulă ce a susținut 2 turnee în Romania și a concertat în săli filarmonice și festivaluri de jazz.

Cei 3 muzicieni “liber cugetători” sunt liderii noii generații de muzicieni de jazz autohtoni. Împreună formează un grup cu o abordare nouă asupra muzicii, bazată pe improvizație, ce invită publicul să împărtășească călătoria lor spre viitorul muzical al genului.

Hidden Orchestra - ora 20:15

“O formație cum nu veți găsi nicăieri în lume în acest moment, una dintre cele mai impresionante lucruri pe care le poți vedea live” — Vic Galloway, BBC Radio 1

Hidden Orchestra sunt un grup din Edinburgh, Scoția, care creează muzică ce încorporează și redefinește elemente de jazz, muzică clasica, hip-hop și electronica pentru a forma un întreg original și coeziv cu straturi de energie, emoție și atmosferă.

O experiență intensă și răsplătitoare, atât live cât și pe înregistrările de studio, sunetul lor fiind bazat pe tehnici de producție ale “beat-urilor” înlocuind sintetizatoarele cu sunete acustice, naturale și cu instrumente. Muzica lor are o marcă sonoră experimentală, plină de contraste dar în același timp nu îsi pierde accesibilitatea rămânând energică și totodată intimă și calmă.

Hidden Orchestra este proiectului compozitorului/producătorului Joe Acheson. Baza prestațiilor live este formată în jurul celor 2 seturi de tobe, percuție și elemente electronice ce se duelează pe tot parcursul concertului la care se adaugă vioara, pianul și basul / efectele electronice ale lui Acheson.

De la lansarea albumului de debut “Night Walks”, în 2010, s-a creat o adevarată vâlvă în jurul formației ce a dus la concerte în peste 20 de țări în cluburi și festivaluri renumite.

Cel de-al doilea album al formației a fost lansat în Octombrie 2012 și va fi prezentat la JazzTM în data de 5 iulie 2013.

Richard Bona - ora 21:30

“Imaginați-vă un artist virtuoz precum Jaco Pastorius cu fluiditatea vocală a lui George Benson și simțul armonic al lui Joao Gilberto toate într-un melanj cultural african. Doamnelor și domnilor vi-l prezentăm pe Richard Bona” – Los Angeles Times

“Nu este cool să fii impresionat de ultimul copil minune apărut în oras. Dar chiar și cei mai reținuți dintre cei reținuți renunță când vine vorba de Richard Bona, un virtuoz timid al basului electric provenit dintr-o colibă de chirpici de undeva din Cameroon” – Newsweek

“Piesele lui prezintă o virtuozitate atât de complexă încât nu trebuie decât să fie șoptite.” - The New York Times

În aceste zile se vorbește mult despre viitorul muzicii: amestecul vechiului cu noul și fuziunea între genuri muzicale, dar nu sunt mulți muzicieni care pot spune că înglobează atât trecutul cât și viitorul precum Richard Bona. Nu sunt mulți artiști care s-au simțit acasă în atâtea locuri diferite; care au trăit în zgârie - nori dar și în colibe; care au concertat în Paris, Mumbai sau Sydney sau care au fugit pentru viața lor fiind urmariți de o panteră și nu mulți stiu să lucreze în ProTools printr-o consolă SSL dar să prindă și un animal sălbatic.

În anii 1990 muzicalitatea lui s-a transformat într-o legendă urbană în Paris și New York ajungând să colaboreze cu cei mai importanți artiști contemporani de jazz: Pat Metheny, Joe Zawinul, Didier Lockwood, Harry Belafonte, Quincy Jones, Herbie Hancock, Chick Corea, Michael Brecker, Randy Brecker, Chaka Khan, Chucho Valdès, Mike Stern, Larry Coryell, David Sanborn, Kenny Garrett, Billy Cobham, Queen Latifah, Branford Marsalis și Bobby McFerrin.

A înregistrat 8 albume: — Scenes From My Life (Columbia, 1999), Kaze Ga Kureta Melody (Sony, 2000), Reverence (Columbia Europe, 2001), Munia: The Tale (Verve 2003), Kiki (Decca, 2006), Bona Makes You Sweat (Decca, 2010), The Ten Shades of Blues (Decca, 2010) și Bonafied ce va fi lansat în Aprilie 2013).

La Timișoara, Richard Bona va urca pe scenă împreună cu formația sa.

SAMBATA

Mario & The Teachers - ora 19:00

“Profesorii” etno- fusion, cum mai sunt ei cunoscuţi, “Mario & The Teachers” sunt Corina Ardeleanu (flaut), Mario Florescu (percuţie) şi Radu Rotaru (clape).

Trupa a luat fiinţă în toamna anului 2010, la iniţiativa lui Mario Florescu, impresionând publicul prin stilul inedit, mai bine zis, o fuziune de diverse stiluri muzicale bazate pe jazz și folclor balcanic. Având concerte peste tot în România, formația va fi prezentă la JAZZ™ în cadrul unui proiect special.

Manu Delago Handmade - ora 20:15

un percuționist uimitor” – BJORK

“un virtuoz al Hang-ului” – The Times

La vârsta de 2 ani, stând în spatele unui set de tobe, Manu Delago a început o viață ce urma să fie marcată de muzică. Patru ani mai târziu a început să ia lecții de acordeon iar la vârsta de 10 ani lecții de pian. Ca și adolescent, în mare parte, Manu Delago juca fotbal și era toboșarul unei trupe rock (HotchPotch) care a caștigat Austrian Band Contest 2003. După ce a absolvit facultatea de muzică din Innsbruck, secția percuție clasică, Manu s-a mutat la Londra pentru a studia compoziție și jazz.

Când a descoperit Hang-ul – o arhitectură fermecătoare de sunete create de PanArt în Elveția – și-a descoperit imediat pasiunea pentru a compune. Solo-ul lui de Hang intitulat “Mono Desire” a devenit cea mai populară piesă interpretată la hang postată online, ajungând în top 30 videoclip-uri de muzică pe Youtube.

Cu ansamblele sale, Manu Delago Handmade și Living Room, a înregistrat mai multe albume și a concertat peste tot în lume. În anul 2011 Manu Delago a întâlnit-o pe Bjork și a fost cu ea în turneul de promovare al albumului Biophilia, fiind responsabil de percuție și hang. Pe langâ această colaborare Manu a dezvoltat proiecte cu Anouhska Shankar, Shpongle, BuggeWesseltoft, Didier Lockwood și London Symphony Orchestra.

În Aprilie 2013 Manu Delago va lansa un nou material discografic intitulat “Bigger Than Home” la care au colaborat producătorul Matt Robertson (Bjork, The Prodigy) și programatorul J.Viewz (Moby, Dido, Infected Mushroom).

Kurt Elling - 1619 Broadway - The Brill Building Project - ora 21:30

Căștigător GRAMMY, Kurt Elling este printre cei mai importanți vocaliști de jazz. A câștigat toate premiile Down Beat Critics Poll în ultimii 13 ani și a fost numit “Vocalistul Anului” de Asociația Jurnaliștilor de Jazz timp de 8 ani la rând. Toate dintre cele 10 albume ale lui Kurt Elling au fost nominalizate la GRAMMY.

Baritonul bogat al lui Elling se întinde 4 octave și prezintă o tehnică și o adâncime emoțională uimitoare. Repertoriul său include atât compoziții originale cât și interpretări moderne ale unor melodii consacrate.

New York Times a declarat: “Elling este cea mai remarcabilă voce a timpurilor noastre”.

Washington Post a adăugat: “De la mijlocul anilor 1990, niciun alt vocalist de jazz nu a fost atât de îndrăzneț, dinamic sau interesant ca și Kurt Elling … a ajuns să întruchipeze spiritul creativ al jazz-ului.”

Prima cină a administrației Obama l-a avut ca și invitat special pe Kurt Elling.

Proiectul 1619 BROADWAY - THE BRILL BUILDING PROJECT, este cel mai nou album Kurt Elling și onorează clădirea pe care London Telegraph a numit-o "cea mai importantă generatoare de cântece indrăgite în lumea vestică."

Interpretările și aranjamentel especifice Elling ale pieselor "On Broadway," "A House Is Not A Home" și "So Far Away" fac din acest album un “must-have” pentru toți fanii jazz.

DUMINICA

Iordache - ora 19:00

Iordache s-a născut în 1967 la București și a început să cânte la saxofon în 1990 fiind influențat de Charlie Parker, Lee Konitz și Ornette Coleman.

Își încadrează muzica în stilul free funk, unde compoziția și improvizațiile sunt controlate de legile șansei.

În perioada 2006-2011 grupul Iordache a fost format din basistul Uțu Pascu, Sorin Romănescu și Eugen Nuțescu la chitări.

Primele 2 albume – “Friday - featuring Tom Smith” și “Dissipatin’” au fost lansate de A&A Records.

În August - Septembrie 2011 Iordache a înregistrat albumul “One Life Left” împreună cu timișorenii Petre Ionuțescu (trompetă), Lucian Nagy (saxofon tenor), Toni Kuhn și Dan Alex Mitrofan (chitări), Tavi Scurtu (tobe) și Uțu Pascu (bas). "One Life Left" a fostlansat de propria casă de discuri, Fiver House records în 29 martie 2012 și a fost urmat de un vinil de 150gr.

La JAZZ™ Iordache va concerta ca și septet.

Ilhan Erșahin - Istanbul Sessions - ora 20:15

“Ascultați asta! Jazzul și-a schimbat forma" - Le Monde

“Efortul creativ al lui Erșahin este o gură de aer proaspăt în aerul poluat al suflătorilor generației lui.” - Jazztimes

“Dacă Radiohead ar cânta jazz, ar suna așa” - Eric Truffaz

Ca și saxofonist și compozitor, Ilhan Erșahin a devenit unul dintre cei mai creativi și aventuroși artiști ai scenei contemporane de jazz și muzică electronică. Influențat în principal de jazz-ul american, Erșahin a absorbit influențe de reggae, hip hop, electronica, pop și muzică populară orientală ce se aude foarte distinct în experimentele sale muzicale.

Istanbul Sessions este East Village-ul New Yorkez în fuziune cu nopțile Istanbulului. Este groove jazz pe un ritm solid creat de saxofonistul/compozitorul Ilhan Erșahin cu trompetistul Erik Truffaz, bassistul Alp Ersonmez, bateristul Turgut Alp Bekoglu și percuționistul Izzet Kizil.

Trecând de la piese psihadelice la jazz tradițional, Erșahin îmbină sonoritățile estului cu cele ale vestului și produce un sunet complet nou. Acest proiect este un exemplu perfect a ceea ce se poate întâmpla când 2 expozanți importanți ai diferitelor culturi se întâlnesc și crează o minune.

Prezentat la Summerstage (New York), Rock N Coke (Istanbul), BanlieuesBleues (Paris), Enjoy Jazz (Mannheim) Skopje Jazz și London Jazz Festival, putem spune că în seara de 7 iulie avem un al doilea cap de afiș foarte puternic.

David Murray Infinity Quartet featuring Macy Gray - ora 21:30

Noul proiect al lui David Murray are rădăcini adânci în tradiția jazz și reunește unul dintre cei mai buni muzicieni din jazz-ul contemporan. Acest “line-up” este completat de una dintre cele mai distincte voci contemporane: MACY GRAY. Indiscutabil cel mai creativ proiect al lui David Murray, virtuozitatea și emoțiile emanate nu vor lăsa pe nimeni indiferent.

Combinația perfectă între o voce unică și aranjamente sofisticate fac din acest proiect unul dintre cele mai incitante sunete ale anului 2013. Surprinzător și minunat, acest proiect a cucerit deja festivaluri de jazz celebre precum: Jazz à la Villette (Paris), London Jazz Festival (Londra), North Sea Jazz Festival (Rotterdam)

DAVID MURRAY

Pentru mulți entuziaști, David Murray este deja o legendă. Dacă ne uităm la numărul albumelor, al concertelor și cel al premiilor primite de-a lungul carierei (GRAMMY Award, Guggenheim Fellowship, Bird Award) ne dăm seama că avem în față un artist desăvârșit ce trebuie ascultat live.

MACY GRAY

Macy Gray este o persoană foarte greu de catalogat: cântăreață, scriitoare, compozitoare și actriță, cunoscută în întreaga lume pentru vocea ei unică și stil, cu influențe puternice a la Billie Holiday și Betty Davis.

Premiată GRAMMY, Brit Awards și MTV Video Award, Macy Gray este o adevarată comoară în peisajul muzical. Acest lucru este atestat și de numeroasele colaborări ale artistei: Bobby Brown , Erykah Badu, Fatboy Slim, Fergie, Jeff Beck, Justin Timberlake, MosDef, Natalie Cole, Santana , The Black Eyed Peas, Will.I.Am, Zucchero

A jucat în filme precum: Training Day, Spider-Man, Scary Movie 3, Idlewind, For Colored Girls și Paperboy și și-a oferit muzica pentru coloanele sonore ale: Rush Hour 2, 8 Mile, Chicago și Confessions of a Shopaholic.

Mai multe informatii gasiti aici