"Man bun-ul" este fara doar si poate una dintre cele mai populare coafuri printre barbati, iar acest lucru il putem vedea zilnic si in Romania. Fie ca mergi cu metroul ori stai la o cafea, e aproape imposibil sa nu vezi un mascul cu parul strans.

Duce insa aceasta moda la...chelire?!

O moda care se popularizeaza continu, acest stil al aranjarii parului poate fi insa daunator. Este afirmatia cu care doctorul Sabra Sullivan, dermatolog de profesie, din Statele Unite, a creat valva in spatiul public si pe internet.

Potrivit acesteia, strangerea constanta a parului si aplicarea unei presiuni foarte mari pe foliculii firului de par poate duce la chelire.

"Este foarte, foarte comun acest lucru. Vad poate o data, de doua ori pe saptamana astfel de cazuri, totul din cauza degradarii foliculilor firului de par din cauza strangerii excesive", a spus Sabra Sullivan pentru mic.com, citata si de Business Insider.

Man bun-ul , o moda periculoasa? Afirmatia soc a unei specialiste si mitul creat in jurul sau. Bonus: Cum iti faci totusi cea mai tare coafura :)

Un stil care "a explodat" dupa aparitia lui Jared Leto la Oscarurile din 2014, atunci cand a fost premiat cu o statueta de aur pentru rolul sau din Dallas Buyers Club, "man bun-ul" provoaca acum controverse. Ba chiar, acest fenomen a aliniat barbati de o parte si de alta, unii fiind adepti ai acestui stil, iar altii mai putin.

Printre vedetele care s-au afisat cu un astfel de look se mai numara David Beckham, Bradley Cooper ori Colin Farrell, unii dintre cei mai ravniti barbati din lume.

Jane Martins, consultant al unei clinici de specitalitate din Statele Unite, explica si ea: "Aceasta cadere a parului, cauzata de strangerea excesiva, se face gradual. In timp, firul de par se deterioreaza, iar coafuri precum coditele fac ca acest proces sa fie accelerat. Pentru a evita acest lucru, recomand ca parul sa nu fie strans foarte puternic, ci coada sa fie mai usor prinsa".

"Nu intrati in panica"

Spre deosebire de afirmatiile celor doi specialisti de mai sus, un alt dermatolog american, doctor Francesca Fusco, de la Wexler Dermatology, New York, spune ca aceasta coafura nu prezinta niciun risc.

"Traction alopecia, conditia care presupune caderea excesiva a parului in urma degradarii foliculilor, se face in urma unei presiuni continue, care ar rezulta in moartea radacinilor. Chiar daca unele fire pot fi smulse prin strangere, asta nu inseamna ca parul nu va continua sa creasca", spune aceasta.

"Daca parul este lasat sa respire, atunci il puteti tine strans in fiecare zi fara probleme. In general, barbatii sunt predispusi genetic la chelire, nicidecum din alte cauze", a completat si doctor Lisa Airan.

Bonus

Daca afirmatia facuta de Sabra Sullivan nu v-a speriat si sunteti fani ai acestei coafuri, va recomandam un scurt tutorial pentru o freza cool :)