Am luat bilete de pe eventim si am fugit la Sibiu. Prima reprezentatie anuntata a fost pe 8 martie. Am luat bilete pe 9, ne-am urcat in masina si am fugit la Sibiu. Am aflat ca spectacolul se joaca la Hala Balanta, undeva pe la intrarea in Sibiu. Am ajuns acolo cu emotie si ce am vazut m-a lasat fara cuvinte.
Faust e mai mult decat un spectacol de taetru. Faust este cel mai important reper al teatrului romanesc dupa 1989. O montare magistrala a lui Silviu Purcarete. Un show care te lasa fara cuvinte. Un show pe care cand pleci din Hala Balanta vrei s ail revezi imediat. Despre Faust se vorbeste de ani de zile si ma gandeam de ce nu se joaca si la Bucuresti. Cand am vazut ce se intampla in hala respective..am inteles si motivul. Este un show incredibil.
Un spectacol care merit ape deplin toate premiile castigate pana acum. Si nu sunt putine la numar: premiul pentru cea mai buna interpretare feminina intr-un rol principal si premiul pentru cea mai buna scenografie – Gala Premiilor UNITER 2008, participare la Festivalul Goethe de la Frankfurt in 2008 si la Festivalul International de Teatru de la Edinburg 2009 in selecția oficiala, Herald Angel Award 2009, Premiul de Excelenta – Gala Premiilor UNITER 2010. Faust este cea mai interesanta experienta traita vreodata in teatrul romanesc.
“Mi-as vinde sufletul sa mai vad acest Faust o data. Cea mai uluitoare experienta teatrala a acestei vieti, Faust a infierat si a paralizat ca o smoala fierbinte aplicata direct pe piele. Poate nu o sa mai vad niciodata in viata un eveniment mai impresionat si mai teatral”, scria The Observer in 23.08.2009 despre montarea lui Purcarete.
In spectacolul lui Silviu Purcarete spectatorul este invitat la o experienta unica. El nu sta in scaun si priveste. El este implicat direct la tot ce se intampla pe scena si apoi in hala in care participa direct. Momentul cand esti in mijlocul halei si toti actorii joaca pe langa tine. Faust este cea mai interesanta experienta individuala traita vreodata intr-o sala de taetru. O experienta individuala puternica despre cunoastere, despre credinta, despre durere, despre pasiune si despre iubire. Purcarete te poarta in Iad si in Rai in doar doua ore. Te face partas la aceasta experienta unica. Te face sa simti cel mai important lucru pe care il poate simti un spectator la teatr: sa crezi tot ce se intampla acolo sis a iti doresti sa retraiesti cat mai repede aceasta experienta.
Scenariul spectacolului de la Sibiu surprinde momentele esentiale din textul lui Goethe: pactul lui Faust cu Diavolul, patima lui Faust pentru Margareta, noaptea Valpurgiei si ridicarea lui Faust la Cer.
"Uluitor si ravasitor, acest Faust este un adevarat spectacol. De la inceput si pana la sfarsit, piesa regizorului Purcarete, adaptare dupa drama lui Goethe, este tulburatoare. Decorul lui Helmut Sturmer este o parte integranta a cestei atmosfere, piesa debutand in sala de clasa a lui Faust, rece si austere. Productia devine o experienta coplesitoare in care personajele tulburatoare, costumele si muzica stranie rascoleste publicul incontinuu. Din distributia de 120 de actori, Ofelia Popii iese in evidenta. Personajul Mefisto creat de ea este impresionat si coplesitor, o prestatie de talie mondiala. Vocea ei apasatoare si miscarile fac ca prezenta ei sa fie simtita pe scena chiar si atunci cand se ascunde in tenebre”, scrie The Herold in 22.08.2009.
Dupa ce vezi Faust la Sibiu iti este foarte greu sa ajungi din nou intr-o sala de teatru. Faust obliga toate teatrele din Romania sa faca proiecte de asemenea natura. Faust este un deschizator de drumuri pentru tot ceea ce inseaman cultura. Si m-as bucura ca fiecare teatru din Bucuresti sa beneficieze de o montare asa cum este cea a lui Purcarete la Sibiu.
“Este atat de captivant incat aproape ca esti gata sa vinzi sufletul diavolului doar ca sa continue succesiunea de imagini gradioase. Faust-ul lui Goethe in versiunea lui Silviu Purcarete este o adevarata fantezie vizuala seducatoare si probabil nu veti observa ca el si-a vandut propriul suflet spectacolului. Dar ce spectacol, cu o serie de miraje si trucuri ce te fac sa te simti ca si cum ai fi cazut intr-un vis real – sau un cosmar.” , scria pe The Guardian pe 20.08.2009.
Faust este inca un produs romanesc cu care trebuie sa ne mandrim. Este un spectacol produs in Romania despre care toata presa din Europa a avut numai cuvinte de lauda. Faust are menirea sa porneasca avalansa de spectacole romanesti cu care putem face cunoscuta aceasta natie pe cele mai importante scene de teatru din lume.
“Nu am mai vazut o montare atat de complexa, fenomenala, de cand Janusz Wiesnewski a adus spectacolul The End Of Europe la Fringe, in 1985, iar Faust-ul lui Purcarete are o mare bogatie de semnificatii pe masura impactului sau visceral. Spectacolul chiar reuseste sa ii aduca lui Faust mantuirea”, scria Financial Times pe 20.08.2009.
Sa nu ii uitam pe actori. Ofelia Popii , care este una dintre cele mai talentate actrite pe care Romania lea- avut vreodata, face un rol senzational. Apare si dispare cand nu te astepti, este diabolica dar demonstreaza care are si sensibilitate, este puternica sit e face sa o crezi pe tot parcursul spectacolului. Rolul acesta i se potriveste ca o manusa. Parca Goethe cand a scris Faust se gandea la Ofelia pentru rolul lui Mefisto.
“Ofelia Popii face un tur de forta ca un Mefisto ce transcede, un Mefisto care pare barbat la inceput, iar apoi isi scoate costumul pentru a dezvalui atat sani de femeie, cat si suspensor. Vocea sa ragusita, versatilitatea si charisma sa creeaza un personaj deconcertant, care pare venit dintr-o lume infernala”, noteaza The Telegraph pe 19.08.2009.
Va invit la Sibiu. La Faust. E simplu. Vineri va urcati in masina si porniti spre orasul ala minunat. Gasiti cazare la preturi bune si bilete la Faust pe Eventim. Costa 20 si 30 de lei. Mai sunt 11 reprezentatii programate pana la sfarsitul acestei stagiuni: vineri, 5 aprilie 2013, ora 20:00; sâmbătă, 6 aprilie 2013, ora 20:00; sâmbătă, 27 aprilie 2013, ora 20:00; duminică, 28 aprilie 2013, ora 20:00; sâmbătă, 11 mai 2013, ora 21:00; duminică, 12 mai 2013, ora 21:00; sâmbătă, 8 iunie 2013, ora 22:00; duminică, 9 iunie 2013, ora 22:00; duminică, 16 iunie 2013, ora 22:00; vineri, 12 iulie 2013, ora 22:00; sâmbătă, 13 iulie 2013, ora 22:00.
“Este greu sa nu fii impresionat de montarea lui Faust de la Festivalul International de la Edinburgh. O productie atat de imensa, incat a trebuit montata la Lowland Hall din Iglistion, te lasa dupa doua ore si jumatate de spectacol dezlantuit usor epuizat si putin coplesit. De la studentii cu fetele albe ca varul asezati in bancile victoriene din sala de clasa uriasa plina de ziare, la creaturile cu cap de porc in haine albe si trupurile pulsande miscandu-se in timp, pana la chicotele lui Mefisto, spectacolul este o inlantuire de festinuri vizuale” BBC, 18.08.2009.
PS.Mi s-a parut foarte tare ca in public erau foarte multi tineri care au aplaudat mai bine de 10 minute la final incredibilul spectacol al lui Silviu Purcarete. Va invit la teatru. La Sibiu, la Faust.
FAUST
după J. W. Goethe
la Hala Balanţa
REGIA: Silviu Purcărete; TRADUCEREA: Şt. A. Doinaş; DECORUL ŞI LIGHT DESIGN: Helmut Stürmer; COSTUMELE: Lia Manţoc; MUZICA ORIGINALĂ: Vasile Şirli; ORCHESTRAŢIA: Doru Apreotesei; VIDEO: Andu Dumitrescu; ASSISTENT SCENOGRAFIE: Daniel Răduţă;
DISTRIBUŢIA: Ilie Gheorghe (Faust), Ofelia Popii (Mefisto)
CU: Johanna Adam, Geraldina Basarab, Enikö Blenéssy, Emöke Boldizsár, Diana Fufezan, Laura Ilea, Dana Maria Lăzărescu, Gabriela Neagu, Renate Muller Nica, Veronica Popescu, Mariana Mihu, Cristina Ragos, Cristina Stoleriu, Dana Taloş, Codruţa Vasiu, Ema Veţean, Mihai Coman, Florin Coşuleţ, Alexandru Deac, Dan Glasu, Tomohiko Kogi, Adrian Matioc, Serenela Mureșan, Adrian Neacşu, Cătălin Neghină, Eduard Pătraşcu, Cătălin Pătru, Viorel Raţă, Vlad Robaş, Bogdan Sărătean, Ciprian Scurtea, Cristian Stanca, Marius Turdeanu, Pali Vecsei, Liviu Vlad; STUDENŢII ŞI ABSOLVENŢII UNIVERSITĂŢII „LUCIAN BLAGA” SIBIU, SECŢIA ACTORIE: Dana Anghel, Veronica Arizancu, Ariana Thea Blazsani, Teodora Domnariu, Lorelei Gazawi, Iulia Mihaela Grigore, Laura Luca, Alexandru Malaicu, Diana Sofia Murăruş, Florentina Neagu, Iulia Popa, Alexandra Petrasciuc, Anca Pitaru, Iulia Popa, Mihaela Săndulescu, Doriana Tăut, Arina Trif, Mihai Alexandru, Alexandru Verzescu, Laurenţiu Vlad, Iulia Maria Popa, Oana Bârză, Anca Nicolae, Andreea Tăuşan, Diana Cătănescu, Ioan Paraschiv, Alexandra Ceaca, Michael Paicu. MARGARETA: Tania Anastasof, Astrid Bogdan, Medeea Dobrotă, Iunis Minculete, Ana Maria Telebuş, Petra Telebuş, Diana Toader;
IMPERIUM BAND: Dorin Pitariu (chitară), Călin Filip (bass), Lucian Fabro (percuţie), Ciprian Oancea (claviaturi);
DURATA APROXIMATIVĂ: 2H 10MIN / PREŢ BILET: 30 LEI; REDUS: 20 LEI
Spectacol nerecomandat tinerilor sub 16 ani
Spectacol cu supratitrare în limba engleză / Performance with English subtitles
Foto: Sebastian Marcovici, Mihaela Marin, Paul Baila, Scott Eastman