14 aprilie 2013, ora 21:30, Godot Teatru Cafe, "Marea iubire a lui Sebastian", Rodica Mandache, Marius Manole, Ana-Ioana Macaria si Istvan Teglas. E plin de lume, in dreapta este o masa cu oameni trecuti de prima si chiar a doua tinerete.

Domni si doamne pe la 70-75 de ani, imbracati frumos, au venit sa vada "Marea iubire a lui Sebastian". Nu e o seara obisnuita. Este ziua Rodicai Mandache, face 70 de ani. Cea mai frumoasa zi de nastere a unui actor este pe scena, acum cateva zile, Vlad Zamfirescu povestea pe Facebook cat de fericit este ca de ziua lui de nastere joaca in 2 spectacole.

Insa ce senzatie minunata poate sa fie cand iti sarbatoresti 70 de ani pe scena. Intr-un loc minunat asa cum este Godot, alaturi de oameni de toate varstele. Si pe langa toate astea Rodica Mandache face un rol senzational. I se potriveste ca o manusa. Piesa este povestea iubirii dintre actrita Leny Caler si scriitorul Mihai Sebastian. Leny a ajuns la batraneste si isi aminteste cu nostalgie cum a fost venerata de Sebastian. Cum acesta a scris special pentru ea Jocul de-a vacanta.

ajunsa la batranete, rememoreaza cu nostalgie scene de viata petrecute cu Sebastian, in timp ce Mihail Sebastian trece in piesa prin toate starile indragostitului, mai ales ale unuia caruia dragostea nu ii este cu adevarat impartasita.

Marea iubire a lui Sebastian

 

"Jurnalul in care Mihail Sebastian o compara pe Leny Caler fie cu Odette, fie cu Rachel, personajele Cautarii timpului pierdut, dezvaluie si geneza unei opere dramatice pe care artista i-o inspira. Jocul de-a vacanta, una dintre cele mai frumoase piese interbelice, se construieste in jurul imaginii ei. „Este in realitate Leny (personajul Corina), tot ce asteptam de la ea, tot ce putea fi, tot ce – în anume sens – chiar este”.

In alta parte, vorbeste despre emotia de a scrie pentru Leny: "gandul ca va trai lucruri gandite de mine, va spune cuvinte spuse de mine” (Mihail Sebastian, Jurnal, Bucuresti, 1996, p. 49, p. 192.)"

Jocul de-a vacanta are premiera la 14 septembrie 1938 la Teatrul de Comedie cu Vraca, Leny Caler, Timica in rolurile principale.

Magdalena Boiangiu observa ca pentru cei care
nu au vazut-o niciodata jucand, „e probabil o farsa a posteritatii ca ea ramane in memoria celor interesati ca
amanta dorita si infidela a scriitorului si nu ca o artista serioasă si meritorie in perioada dintre cele doua
Razboaie Mondiale” (LENY CALER, PORTRETUL UNEI ARTISTE - IOLANDA BERZUC)

Specatcolul este ravasitor iar la final dupa ce Leny povesteste ultimele clipe din viata tanarului Sebastian si se aude muzica din perioada interbelica - lacrimile iti apar in coltul ochilor.

Cine a fost Mihail Sebastian?

Eseist, cronicar dramatic, romancier, dramaturg, scriitor! O pasăre fără somn. "Orice roman este o confesiune", spune el.

Romane: Fragmente dintr-un caiet găsit, Oraşul cu salcâmi, Accidentul, Femei, De două mii de ani, Cum am devenit huligan, Jurnal - un document psihologic siu de epoca

Teatru: Jocul de-a vacanţa, Steaua fără nume, Ultima oră, Insula.

Mihail Sebastian moare la doar 38 de ani (29 mai 1945 - ora 14:00) intr-un accident de masina. Mergea spre Universitatea Libera Democratica din Bucuresti pentru a sustine o prelegere despre Balzac, primul său curs de literatura universală.

La ora 15.00, traverseaza statia de tramvai de la Biserica Sfantul Nicolae si este accidentat de un camion, pe Bulevardul Regina Maria. Un sfert de ora mai tarziu, moarte. A doua zi are loc inmormântarea, la Cimitirul Evreiesc Filantropia, unde vin nenumărati intelectuali.  (Sursa: Adevarul)

Marius Manole povesteste pe blogul personal cum a luat nastere acest spectacol pe care va invit din tot sufletul sa il vedeti. Cu inima.