Consumer Electronics Show (CES), care se va desfăşura în perioada 6-9 ianuarie la Las Vegas, reuneşte peste 3.500 de participanţi care vor prezenta produse şi tehnologii în premieră către aproximativ 150.000 de vizitatori avizaţi, din industria IT sau presa de profil.

Dacă expoziţiile anterioare au fost dominate de televizoarele cu rezoluţie Ultra HD (4K sau UHD), CES 2015 aduce în prim plan tehnologii care încă nu şi-au făcut loc pe piaţa bunurilor de larg consum, precum drone, dispozitive purtabile şi o gamă variată de produse şi echipamente conectate la internet, inclusiv casele "smart".

De exemplu, sistemul Blossom pentru controlul irigatoarelor de grădină utilizează prognozele meteo disponibile online pentru a porni irigatoarele şi poate fi controlat cu ajutorul smartphone-ului, notează BBC.

Samsung, care anul trecut a preluat dezvoltatorul de case "inteligente" SmartThings, a indicat că discursul preşedintelui companiei din deschiderea CES 2015 va fi axat pe tehnologiile "internetului lucrurilor", concept care descrie totalitatea obiectelor care pot fi conectate la internet.

Producătorii auto sunt aşteptaţi şi în acest an în număr mare la târgul de la Las Vegas.

Volkswagen a anunţat că va prezenta cel puţin 10 modele, o premieră pentru constructorul german, în timp ce Mercedes va profita de ocazie pentru a dezvălui un nou prototip de automobil capabil să ruleze fără şofer, scaunele pentru pasageri fiind poziţionate faţă în faţă.

De asemenea, vizitatorii vor putea urmării o demonstraţie privind funcţionarea unei aplicaţii smartphone pentru parcarea de la distanţă a unui autoturism BMW, iar compania americană Ford este aşteptată să dezvăluie cea de-a treia generaţie a sistemului software Sync.

Dronele vor avea o secţiune dedicată în cadrul CES anul acesta, iar compania britanică Torquing Group ar putea fura luminile reflectoarelor cu Zano, o mini-dronă cu patru elice de mărimea unei palme, capabilă să filmeze la rezoluţii înalte.

Printre producătorii de drone care şi-au anunţat prezenţa la târg se numără şi Air Dog, care va dezvălui o dronă echipată cu o cameră video GoPro care îşi urmează automat proprietarul.

Televizoarele, atracţia tradiţională la CES încă de la prima ediţie, din 1967, vor fi prezente în număr mare şi la expoziţia din 2015, produsele prezentate de LG, Sony şi Samsung fiind printre cele mai aşteptate.

În zona smartphone-urilor şi a accesoriilor digitale, Samsung este aşteptat să prezinte un teaser cu noul Galaxy S6, modelul de vârf al producătorului sud-corean, în timp ce producătorul de aparate şi echipamente foto Kodak va debuta pe segmentul telefoanelor smart cu un dispozitiv ce promite să ofere servicii de printare şi sharing.