În cazul femeilor însărcinate, aceeaşi cafea conţine o doză dublă de cofeină faţă de cea recomandată. În ceea ce priveşte cafeaua obişnuită, preparată acasă, la filtru, aceasta este contraindicată numai copiilor cu vârste mai mici de 10 ani.
Realizatorii raportului subliniază însă că datele pot varia de la o persoană la alta, în funcţie de factori precum sexul, moştenirea genetică şi nivelul de toleranţă la cafeină.
De altfel, toleranţa poate fi afectată şi de utilizarea anumitor medicamente, dar şi a pilulelor contraceptive, care au şi rolul de a diminua efectele cafelei. La polul opus, cafeaua este mai eficientă la fumători decât la nefumători, mai spun specialiştii.
Acelaşi studiu, realizat de Agenţia de Sănătate Publică din Canada, subliniază că o persoană de vârstă medie poate consuma, fără a resimţi efecte adverse precum anxietate sau probleme cardiace, aproximativ 400 miligrame de cofeină pe zi.
De asemenea, potrivit Agenţiei pentru Standarde Alimentare (FSA), cantitatea medie de cofeină permisă unei femei însărcinate este de 200 de miligrame, iar pentru un copil de cel puţin 10 ani sunt permise numai 75 de miligrame.
"Adesea, oamenii nu înţeleg potenţialul pericol reprezentat de aceste băuturi. Cafeina este un stimulent şi, atunci când este consumată în cantităţi mari, poate avea efecte negative", spune profesorul Bruce A. Goldberger, de la Universitatea din Florida.
Cercetările arată că doza fatală de cofeină este de 10 grame - echivalentul a 75 de ceşti de cafea sau 120 de doze de energizant consumate în doar câteva ore.
În ciuda avertismentelor, profitul producătorilor de cafea creşte anual, numai anul trecut acesta ajungând la 7,3 miliarde de euro la nivel mondial.