Se intampla cand facem baie in cada mai mult de jumatate de ora, chiar si cand avem mai multe vase de spalat, dar mai ales vara, cand uitam sa mai iesim din mare sau din piscina.
Exista, insa, si o explicatie stiintifica pentru acest fenomen, pe cat de simpla, pe atat de plauzibila.
Cercetatorii au descoperit ca aceasta reactie a aparut in procesul evolutiei. Practic, este o metoda prin care pielea se adapteaza pentru ca oamenii sa poata apuca mai bine obiectele umede.
Degetele incretite ne permit sa apucam mai bine obiectele ude, au observat cercetatorii. “Acum mii de ani, degetele incretite i-ar fi putut ajuta pe stramosii nostri sa culeaga mancare din apa sau din iarba umeda”, spune dr. Tom Smulders.
Savantii de la Universitatea Newcastle din Marea Britanie au facut un experiment: au rugat mai multi oameni sa mute diverse obiecte dintr-un recipient in altul. Obiectele, care erau cufundate in apa, au fost adunate mai intai cu mainile uscate si a doua oara cu mainile deja incretite, dupa ce fusesera tinute in apa cate o jumatate de ora.
Degetele incretite au fost mult mai eficiente in a apuca obiectele ude, dar nu au oferit niciun fel de avantaj in ceea ce priveste obiectele uscate, a fost concluzia la care au ajuns cercetatorii.
Savantul Smulerds adauga ca degetele incretite de la picioare pot fi rezultatul nevoii oamenilor de a merge sau alerga pe pamant umed, alunecos.
“Incretiturile” de pe degete se formeaza dupa expunerea prelungita la apa. Pielea absoarbe apa, apoi, ca o consecinta naturala, se umfla si isi mareste suprafata, pentru ca in cele din urma sa capete riduri.
Degetele de la maini si de la picioare sunt cele mai predispuse sa se increteasca, din cauza ca pielea din acea zona are un strat mai subtire de keratina si este lipsita de par, care ar putea secreta uleiul protector numit sebum.