In Noiembrie barbatii poarta mustata! De ce, cum a inceput totul si cum s-a ajuns la un fenomen care a cuprins in mai putin de 10 ani toata intreaga lume:
In 2004 povestea unei campanii care avea sa cunoasca succesul la nivel mondial se nastea la Melbourne in Australia. O discutie intre doi prieteni avea sa devina un fenomen international:
"Cum ar fi daca barbatii ar purta in luna Noiembrie mustata?". Motivul? Simplu! Pentru a-i constientiza si pe altii de importanta controalelor periodice in privinta depistarii la timp a cancerului de prostata. Unul dintre cele mai intalnite forme de cancer care afecteaza sute de mii de barbati.
La un an dupa ce au convins mai multe sute de tineri sa poarte mustata si sa vorbeasca despre aceasta cauza, Grupul Movember avea primii 50,000 de dolari stransi in conturi si garantia ca ideea lor a functionat.
Avem o lista cu compozitori mustaciosi:
Giacomo Puccini (1858–1924)
“Boema”, “Tosca”, “Madama Butterfly” sau “Turandot” sunt opere care au marcat istoria muzicii.
Claude Debussy (1862–1918)
Compozitor, pianist si critic muzical. Claude Debussy este considerat nu numai cel mai mare compozitor francez al tuturor timpurilor, ci si revolutionarul care, cu "Preludiu la dupa-amiza unui faun" din 1894 a jalonat noua muzica a secolului al XX-lea.
Richard Strauss (1864 – 1949)
Richard Strauss a fost compozitor și dirijor german, strălucit reprezentant al muzicii cu program. I-a urmat ca dirijor lui Hans von Büllow la conducerea orchestrei din Meiningen. A compus Salomeea si Cavalerul rozelor.
Edvard Grieg (1843 - 1907, Bergen)
A fost un compozitor și pianist norvegian. A compus Holberg Suite si Peer Gynt.
Johannes Brahms (1833-1897)
A fost un compozitor romantic german, care a trăit cea mai mare parte a vieții sale în Austria, la Viena.
Brahms a fost considerat de către mulți „succesorul” lui Beethoven, iar prima sa simfonie a fost descrisă de Hans von Bülow drept a zecea a lui Beethoven.
Johann Strauss II (1825 – 1899)
A fost un compozitor austriac, fiul lui Johann Strauss.
Își face ucenicia muzicală sub atenta supraveghere a tatălui său. Debutează ca dirijor la 19 ani, stârnind admirația celor din jur. Presa îi remarca talentul, iar admiratorii și prietenii lansează sloganul: "Noapte bună Lanner, bună seara, Strauss-tatăl, bună dimineața Strauss-fiul!"
Bedřich Smetana (1824 – 1884)
A fost un compozitor și dirijor ceh. Este cunoscut pentru poemul simfonic Vltava (sau Die Moldau, după denumirea în germană a râului), al doilea dintr-un ciclu de șase pe care le-a intitulat Má vlast („Țara mea”), precum și pentru opera Mireasa vândută.
Johann Strauss I (1804 – 1849)
A fost un compozitor romantic austriac, faimos pentru valsurile sale și popularizarea acestora alături de Joseph Lanner, așezând astfel fundațiile pentru ca fiii lui să continue dinastia sa muzicală. Cea mai cunoscută piesă a sa este probabil Marșul lui Radetzky (numit astfel după Josef Radetzky), în timp ce valsul cel mai renumit este probabil Lorelei Rheinklänge, op. 154.