Autorităţile oraşului New York intenţionează să interzică vânzarea în cantităţi mari a băuturilor răcoritoare cu conţinut mare de zahăr la restaurante, cinematografe şi tonete, în cadrul unui proiect ambiţios de combatere a obezităţii.

Eventuala interdicţie ar putea viza toate băuturile răcoritoare care se vând în cofetării, restaurante fast-food şi chiar la arenele sportive, de la energizante la sucuri şi ceaiuri îndulcite.

Vânzarea acestora în cantitate mai mare de 450 de mililitri ar putea fi interzisă în cadrul unei prime iniţiative în acest sens, începând din martie anul viitor.

Vor fi exceptate numai băuturile dietetice, de fructe, lactate de tip milkshake sau băuturile alcoolice, iar măsura nu se va aplica în supermarketuri sau magazine alimentare. Interdicţia nu se va aplica băuturilor cu mai puţine calorii, precum apa vitaminizată sau ceaiurile neîndulcite, relatează New York Times în ediţia electronică.

"Obezitatea este o problemă naţională, iar pe întreg teritoriul Statelor Unite, autorităţile îşi frâng mâinile spunând: vai e groaznic", a declarat primarul Michael Bloomberg într-un interviu.

"Noi nu ne vom frânge mâinile, noi vom face ceva. Cred că asta vor cetăţenii de la primar", a adăugat acesta.

Iniţiativa primarului Michael Bloomberg va trebui aprobată de Comisia pentru Sănătate, ceea nu ar fi dificil, întrucât membrii acesteia sunt numiţi chiar de el.

În timpul mandatelor sale, Bloomberg a făcut din sănătăte una dintre priorităţile sale, adoptând o serie de reglementări dure, printre care şi interzicerea fumatului în parcuri şi restaurante, a folosirii grăsimilor artificiale în restaurante, sau specificarea numărului de calorii alături de preţuri.