până la ora 4.00, muzica şi spectacolele până la ora 22.00, iar organizarea de nunţi şi botezuri sunt interzise.

De asemenea, potrivit Dispoziţiei nr. 194 privind stabilirea normelor de organizare şi funcţionare a teraselor sezoniere în perimetrul Centrului Istoric Bucureşti, emisă luni de primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu , terasele dintr-un anumit perimetru al Centrului Istoric, cuprins între Bulevardul Regina Elisabeta, Bulevardul I. C. Brătianu, Splaiul Independenţei şi Calea Victoriei, trebuie să fie strâns până la ora 4.00, pentru a permite salubrizarea.

Aceeaşi dispoziţie prevede că terasele sezoniere din Centrul Istoric pot funcţiona pe domeniul public sau privat al municipiului şi pe terenuri proprietate privată a persoanelor fizice sau juridice pe o perioadă de timp determinată, cuprinsă în intervalul 15 martie - 15 noiembrie al fiecărui an.

Potrivit dispoziţiei, terasele sezoniere pot fi amplasate numai în locurile pentru care se obţine aviz de la Direcţia Generală Dezvoltare Urbană din cadrul Primăriei Municipiului Bucureşti (PMB). Amplasamantele vor fi aprobate în ordinea primirii solicitărilor, spaţiul alocat terasei neputând depăşi lungimea faţadei localului. La avizare, trebuie să se urmărească, pe cât posibil, ca terasele învecinate să aibă lăţimi egale.

Poate fi avizată amplasarea teraselor pe totuare care au lăţimea minimă de trei metri, cu obligaţia de a se păstra un spaţiu liber pentru circulaţia pietonilor, înspre carosabil, cu lăţimea minimă de 1,50 metri, precum şi pe partea carosabilă a străzilor exclusiv pietonale, cu condiţia de a păstra o zonă liberă cu lăţimea de patru metri, pentru intervenţiile de urgenţă.

Pentru delimitarea teraselor, pot fi folosiţi parapeţi mobili, realizaţi exclusiv din lemn şi/sau metal cu înălţimea maximă de un metru, şi/sau aranjamente florale verzi, care trebuie întreţinute. Sunt interzise, conform dispoziţiei, jardinierele de plastic şi a plantelor decorative artificiale. Totodată, se interzic construirea platformelor, utilizarea covoarelor din materiale plastice, mobilierul pliant sau din plastic.

Mobilierul, care va fi, de asemenea, avizat de Direcţia Dezvoltare Urbană, va fi compus din seturi identice, cu o structură din lemn, răchită sau metal, în concordanţă cu arhitectura clădirilor şi restul elementelor care alcătuiesc terasa, evitându-se culorle stridente. Umbrelele teraselor din Centrul Vechi nu trebuie să aibă alte culori decât cele din cromatica alb-beige, iar amplasarea de cortine de protecţie împotriva vântului şi ploii pe terase este interzisă, se mai precizează în dispoziţia dată de Oprescu.

De asemenea, nu pot fi amplasate pe terasă piese de mobilier pentru pregătirea produselor sau spălarea veselei, vitrine sau standuri de prezentare a produselor şi nici televizoare, plasme sau video-proiectoare. Singura publicitate permisă este cea pentru local şi pentru firma contractată pentru amenajarea terasei, cu respectarea paletei cromatice şi achitarea taxei de publicitate.

Muzica şi spectacolele live organizate pe terase se vor termina la ora 22.00, potrivit unei alte prevederi din dispoziţie.

Organizarea de evenimente festive private, precum nunţi şi botezuri, pe terasele din Centrul Istoric este interzisă.

Textul integral al Dispoziţiei nr. 194/04.03.2013 se află pe site-ul www. pmb.ro, la secţiunea acte normative.

Dispoziţia edilului a fost emisă după ce Regulamentul privind organizarea şi funcţionarea teraselor sezoniere în perimetrul Centrului Istoric nu a întrunit numărul de voturi pentru a fi adoptat în şedinţa Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB) din 25 februarie 2013.

Regulamentul a fost aprobat de 16 consilieri generali, membri ai PDL şi PPDD, în timp ce alţi 23 dintre cei prezenţi în sală la şedinţa CGMB, membri ai USL, s-au abţinut.
Citeşte şi: Proiectul privind funcţionarea teraselor sezoniere din Centrul Istoric, respins de CGMB

Edilul şef al Capitalei Sorin Oprescu a declarat, după neaprobarea proiectului privind funcţionarea teraselor sezoniere din Centrul Istoric, că nu negociază Bucureştiul cu nimeni, precizând că va face ca acest regulament să devină funcţionat începând cu 1 martie printr-o dispoziţie de primar.
Citeşte şi: Oprescu: Nu negociez Capitala cu nimeni. Regulamentul va deveni funcţional prin dispoziţie de primar

Primarul general a precizat că, înainte cu 10 minute de începerea şedinţei CGMB, a fost anunţat că proiectul nu va fi votat de consilierii generali, în urma unei "decizii politice". "Domul primar de la Sectorul 3 (Robert Negoiţă - n.r.) susţine că trebuie să discutăm. Eu nu am ce să discut decât pe lege şi i-am explicat că respect această lege", a spus Oprescu, înainte de votul care trebuia acordat proiectului.

Primarul Capitalei a mai spus că ceea ce l-a deranjat pe primarul Negoiţă a fost faptul că administraţia locală a Sectorului 3 nu încasează taxele pentru ocuparea domeniului public pentru localurile şi viitoarele terase din Centrul Istoric.

Asociaţia Comercianţilor din Centrul Istoric al Capitalei a cerut, vineri, într-o conferinţă de presă adoptarea regulamentului privind funcţionarea teraselor, în lipsa căruia proprietarii de localuri nu pot alcătui un plan de afaceri pentru vară.

Mugur Mihăescu, vicepreşedintele ACCI, a arătat că membrii asociaţiei îşi plătesc taxele şi impozitele la timp şi doresc să fie reglementaţi, amintind că regulamentul la care asociaţia a lucrat alături de Primăria Capitalei, timp de doi-trei ani, nu a fost adoptat în CGMB.

Reprezentanţii ACCI au reclamat şi faptul că, în momentul de faţă, proprietarii de localuri trebuie să obţină autorizaţii, să plătească taxe şi să se supună controalelor atât Primăriei Capitalei, cât şi Primăriei Sectorului 3 şi au cerut înfiinţarea unui Birou unic pentru Centrul Istoric.

Mihăescu a mai arătat în conferinţă că, dacă în urmă cu şase-opt ani, Centrul Istoric era o afacere de trei milioane de euro, cifra de afaceri a ajuns să crească până în prezent în jurul a 200 de milioane de euro. Potrivit vicepreşedintelui ACCI, în Centrul Istoric există 200 de spaţii, care au 8.000 de salariaţi iarna şi 10.000 vara, iar zona este vizitată săptămânal de circa 100.000 de turişti români şi străini.