Inlocuirea acesteia cu carnea de peste sau de pasare antreneaza o scadere a riscului de deces cu un procent cuprins in intervalul 7% - 19%, in functie de alimentul care joaca rolul de substitut, a declarat An Pan de la Universitatea Hardvard, principalul autor al acestui studiu.
"Consumul regulat de carne rosie antreneaza un risc ridicat de deces, cauzat de maladii cardiovascularesi cancer", au explicat savantii americani, care grupeaza in categoria "carne rosie" carnea de vita, de porcsi de miel.
Riscul de deces estesi mai mare in cazul carnii procesate, ce include produse casunca, carnatisi salam.
Consumul zilnic de carne rosie proaspata sau procesata creste riscul de deces cu 12% in comparatie cu persoanele care consuma acest aliment rarsi in cantitati mici sau chiar deloc.
Cresterea acestui risc ajunge pana la 13% pentru carnea neprocesatasi la 20% atunci cand este procesata.
"Inlocuirea portiilor de carne rosie cu carne de peste, carne de pasare, nuci, legume uscate, lactate semidegresatesi cereale integrale reduce considerabil riscul de deces", au concluzionat autorii studiului.
Cercetatorii americani au analizat datele provenind din doua studii realizate pe 37.698 de barbatisi 83.644 de femei, care au fost monitorizati timp de peste 20 de ani.
Carnea rosie reprezinta o sursa importanta de proteine in alimentatie, iar studii precedente au aratat deja faptul ca un consum regulat de carne rosie antreneaza o crestere a riscului de declansare a diabetului la adultisi a maladiilor cardiovasculare, darsi a unor tipuri de cancer.