Pentru mulți, fuziunea nucleară este "Sfântul Graal" al energiei, deschizând perspectiva de a obține energie nepoluantă nelimitată prin același tip de reacții chimice care se produc în furnalul nuclear al Soarelui.

Este indiscutabil faptul că potențialul oferit de fuziunea nucleară este extraordinar, însă deocamdată, cu tehnologia de care dispunem, acest proces necesită cheltuirea unei vaste cantități de resurse și efort, ceea ce-l face să nu fie rentabil (se obține tot atât de multă energie, sau chiar mai puțină decât cea introdusă în sistem pentru a genera reacția de fuziune). Pentru a iniția și susține reacția de fuziune este nevoie de temperaturi și presiuni extreme, apropiate de cele din centrul Soarelui, iar de aceea dezvoltarea unei tehnologii adecvate rămâne o provocare, conform Agenției Internaționale pentru Energie.

Spre deosebire de procesul de fisiune nucleară, folosit în centralele nucleare, proces prin care se obține energie din ruperea nucleului atomic în două (sau mai multe) fragmente de masă aproximativ egală, neutroni rapizi, radiații și energie termică (unde principalul pericol este reprezentat de radiații), procesul de fuziune presupune generarea de energie prin intrarea în reacție a două nuclee atomice pentru a forma un nou nucleu, mai greu (cu masă mai ridicată) decât nucleele inițiale. Marele avantaj al acestui tip de reacție este că nu produce radiații. Stelele generează energie prin fuziunea nucleelor de hidrogen care produce atomi mai grei, de heliu.

energie nucleara

Conform site-ului companiei General Fusion, din British Columbia, sistemul "Magnetized Target Fusion" (MTF) constă într-o sferă umplută cu un amestec de plumb și litiu în stare topită. Asupra acestui amestec se acționează prin pompare pentru a genera un vortex în care este injectată apoi o plasmă restricționată magnetic (un gaz superfierbinte cu sarcină electrică). Pistoanele care înconjoară sfera sunt folosite pentru a crește presiunea din interiorul acesteia, "comprimând plasma până ajunge la condițiile necesare declanșării reacției de fuziune".

"Fuziunea se obține în două moduri", explică Michel Laberge, fondatorul și directorul științific al companiei General Fusion. "De obicei, se generează un câmp magnetic pentru a menține plasma, sau nu se lucrează cu câmpuri magnetice ci cu ajutorul unor lasere foarte rapide. Noi încercăm să obținem un compromis între aceste două metode".

În prezent compania General Fusion lucrează la construcția subsistemelor necesare pentru MTF și pentru a demonstra că poate atinge obiectivele de performanță și rentabilitate.

"Omenirea are nevoie de o sursă de energie pentru viitor pentru că nu putem continua la nesfârșit să ardem combustibili fosili. Fuziunea (nucleară) este sursa de energie a viitorului", a adăugat Laberge pentru CNBC.