Regiunea este renumită pentru formaţiunile sale stâncoase spectaculoase, văile adânci şi ascunzătorile subterane, săpate în Antichitate în rocile vulcanice care alcătuiesc relieful acelei zone.
Savanţii afirmă că noua descoperire reprezintă cel mai mare oraş subteran din Cappadocia, constând într-o reţea de tuneluri, întinsă pe o distanţă de 7 kilometri, în care au fost construite locuinţe, biserici secrete şi morminte.
Oraşul subteran datează din urmă cu 5.000 de ani şi a fost descoperit atunci când constructorii din regiune au găsit o reţea de tuneluri, în timp ce executau o serie de lucrări de excavaţie.
Tunelurile se află sub cetatea antică Nevşehir şi zonele adiacente acesteia. Acea aşezare umană, construită pe mai multe niveluri, includea spaţii de locuit, bucătării, pivniţe pentru vinuri, capele şi scări care duceau la suprafaţă, potrivit unui studiu publicat în revista National Geographic.
Structura subterană seamănă foarte mult cu un alt oraş subteran, Derinkuyu, aflat în apropiere, ce a fost descoperit în 1963. Derunkuyu avea în trecut până la 20.000 de rezidenţi, care locuiau sub pământ, într-un oraş subteran cu 11 niveluri şi cu 600 de intrări.
Acel oraş străvechi avea camere de dormit, grajduri, bucătării, guri de ventilaţie, morminte, camere comune şi săli de baie. Ca şi Derinkuyu, oraşul subteran Nevşehir a fost construit de rezidenţii săi pentru a proteja de invadatori. Potrivit cercetătorilor turci, Nevşehir este însă mult mai mare, având o suprafaţă triplă faţă de oraşul subteran Derinkuyu.
Citeste mai mult pe Mediafax