Trenul, care pleacă din satul mexican Ixtapec cu destinaţia Statelor Unite, poartă deasupra sute de emigranţi aşezaţi pe şi între vagoane, dintre care mulţi se rănesc atunci când se urcă sau coboară în timp ce trenul se află în mişcare.

Reporterul CNN Gary Tuchman s-a întâlnit cu "trenul morţii" în timpul unei opriri, când pasagerii se dădeau jos pentru apă şi mâncare.

"Drumul nu a fost atât de rău", a spus pentru CNN unul dintre pasageri, adăugând că se duce în Statele Unite pentru că vrea să găsească un loc mai bun de muncă.

Unii emigranţi rămân în continuare pe tren, în timp ce alţii coboară pentru a ajunge la cel mai apropiat adăpost, de unde urmează să prindă alt tren. "Adăpostul din Ixtapec oferă mâncare, apă şi îngrijire medicală şi este cunoscut în rândul migranţilor pentru că pot petrece cât timp doresc aici", explică reporterul CNN.

"Trenul morţii" şi-a dobândit această denumire cu un motiv.l Richard, în vârstă de doi ani, din Honduras, are piciorul amputat din cauza unui accident în care el şi mama sa au fost prinşi sub roţile acestui tren când încercau să coboare. Mâna mamei sale, Emily, a fost parţial ruptă şi şi-a scos fiul de sub garnitură cu cealaltă mână fix înainte ca acesta să fie ucis.