Totuși, de cele mai multe ori, antreprenorii nu-și verifică partenerul de afaceri, atrași de anumite facilități, strategii sau proiecte. Din păcate, lipsa experienței și cunoștințele insuficiente pot duce la erori majore care să afecteze bunăstarea unei companii. Dacă ești unul dintre antreprenorii care își dorește să preîntâmpine orice situații neplăcute, pentru ca businessul să aibă un viitor, descoperă, mai departe, câteva sfaturi care te vor ajuta să-ți alegi partenerul perfect.
1. Cunoaște-te foarte bine pe tine însuți
Chiar dacă poate părea un clișeu, primul pas în construirea parteneriatelor de afaceri îl reprezintă cunoașterea propriei persoane. De regulă, ai nevoie de unul sau mai mulți oameni alături de tine pentru a te completa, așa că, înainte de toate, stabilește-ți aptitudinile tale, vezi ce slăbiciuni ai și cu ce fel de oameni crezi că poți lucra. În funcție de lipsurile identificate, vei putea stabili mai ușor avatarul partenerului de business potrivit.
2. Caută un partener care îți împărtășește valorile
Este esențial ca persoana care-ți va fi partener să-ți împărtășească ideile, spiritul antreprenorial și valorile. Acest aspect este deosebit de important, pentru că trebuie să comunici eficient cu partenerul, să puneți la punct strategii și să luați decizii pentru a face cele mai bune investiții. Dacă viziunea ta nu se potrivește cu a lui, mai mult ca sigur, rezultatele nu vor fi cele așteptate.
3. Verifică reputația și credibilitatea partenerului tău
În general, un partener de afaceri poate dispune de resurse financiare, lucru perfect pentru orice antreprenor care vrea să se dezvolte, să-și extindă compania sau chiar să investească în noi produse. Însă, există și situații când partenerul poate veni cu alte contribuții, la fel de valoroase. O persoană sau o firmă cu solide conexiuni, experiență profesională ori o anumită listă de clienți va oferi extrem de multă credibilitate afacerii tale. Dacă te asociezi cu o companie, poți verifica gradul de risc al unei firme online pentru a ști dacă aceasta este în conformitate cu regulile societății tale. Seriozitatea și transparența unui potențial partener de afaceri sunt cruciale pentru imaginea firmei tale.
4. Nu amesteca activitatea profesională cu viața personală
O veche zicală spune că afacerile nu trebuie amestecate cu prietenii sau familia. Mai exact, încearcă, pe cât posibil, să nu închei parteneriate de afaceri cu persoanele foarte apropiate. S-ar putea să ai de pierdut pe ambele planuri. În plus, relațiile personale te pot influența, atunci când vrei să iei unele decizii, iar asta îți poate ruina businessul și te poate distanța de cei dragi.
5. Alege oameni care agreează schimbarea
În lumea afacerilor, există antreprenori care își doresc să se dezvolte constant, dar și oameni care ajung la un anumit nivel și văd schimbarea ca o amenințare. Cu siguranță, nu ai nevoie de cei din urmă, pentru că te-ar putea ține pe loc. Partenerii de succes se gândesc, în permanență, cum să crească, știind că acest lucru le oferă atât beneficii individuale cât și la nivel de echipă. Caută colaboratori care vor să muncească și au o perspectivă de viitor, nu parteneri care nu au o strategie pe termen lung și se concentrează doar pe câștigurile de moment.
Selectarea unui partener de afaceri potrivit nu e o sarcină prea ușoară. În cazul în care te asociezi cu o persoană sau o companie în care nu ai încredere deplină și care este incapabilă să ia în considerare punctul tău de vedere, îți va fi dificil să reușești. Ține cont de sfaturile menționate și încearcă să aduci în afacerea ta oameni cu spirit antreprenorial, care îți împărtășesc valorile și îți respectă munca.