De asemenea, mansarda era și spațiul cel mai expus la căldura verii sau frigul de pe parcursul iernii, iar temperaturile nu erau tocmai prietenoase cu ideea de a locui sau desfășura orice fel de activitate acolo.
De asemenea, accesul în aceste încăperi se făcea foarte dificil, în general fiind nevoie de scări mobile, care nu puteau fi utilizate cu ușurință de toți oamenii. În ultimii ani, însă, popularitatea acestui spațiu a crescut simțitor, mai ales datorită arhitecților și experților în construcții, care au venit cu soluții eficiente la aceste probleme. În prezent, mansardele sunt utilizate atât ca spațiu de locuit, cât și ca birouri, săli de fitness sau birouri. Casa cu mansarda a devenit una dintre cele mai bune alternative la apartamentele din zonele urbane, înconjurate de zgomot, agitație și praf. De ce ar trebui să încerci să locuiești într-o astfel de casă?
Implicațiile construirii unei mansarde
Construirea unei case, fie ea cu etaj sau fără, este un proces amplu și care implică multă documentare prealabilă. Poți construi casa în regie proprie, adică fără să apelezi la specialiști, sau cu ajutorul unei firme al cărei obiect de activitate este chiar construirea de locuințe. Poți să apelezi la 2 proiecte de case cu mansardă propuse de echipa 1Design. Dacă nelămuririle tale sunt legate de mansardă, atunci cel mai probabil o întrebare care îți va veni imediat în minte este cea referitoare la modul în care este recomandat să construiești acoperișul.
Cele mai populare variante sunt cele în două și patru ape, apele fiind un termen echivalent cu pantele. Acestea izolează bine termic și protejează mansarda de pătrunderea apei. O variantă mai puțin întâlnită, dar care aduce un plus la capitolul estetică este cea a acoperișului într-o singură apă, care costă însă mai mult și trebuie izolat suplimentar.
Mansarda trebuie foarte bine izolată, indiferent de tipul de acoperiș pe care îl alegi, iar materialele folosite trebuie să țină cont de tipul construcției, gradul de înclinare al acoperișului, precum și de specificul climatic al regiunii în care este localizată casa. Acestea pot consta în polistiren expandat, vată bazaltică sau minerală de sticlă, dar și spumă poliuretanică. Dacă ai rezolvat problema izolării acoperișului, nu înseamnă că trebuie să ignori pardoseala.
Aceasta trebuie și ea bine securizată, iar cea mai bună modalitate este prin utilizarea vatei minerale de sticlă, impermeabilă și ignifugă. Ferestrele sunt și ele foarte importante, iar montarea lor este necesar a fi efectuată în cele mai sigure condiții, întrucât ele trebuie să izoleze foarte bine termic și să nu permită pătrunderea apei.
În ceea ce privește designul din interiorul mansardei, aceasta are avantajul de a avea pereți înclinați, care te vor încuraja să decorezi în mod creativ încăperea și să recurgi la piese de mobilier mobile și ieșite din comun.
Avantajele casei cu mansardă
Casa cu mansardă este o alternativă foarte interesantă la apartamente, dar și la casele cu etaj. Mansarda este mult mai ușor de construit și izolat față de un întreg etaj, iar costurile implicate sunt și ele mai mici. Dacă locuiești la o casă fără etaj, mansarda poate aduce un plus important și la capitolul izolare, pentru că te va ajuta să păstrezi locuința bine protejată de apă și de pierderile de căldură.
Mansarda îți va oferi și un plus de spațiu, firește, indiferent că alegi să îl folosești ca spațiu de depozitare, loc de joacă pentru copii, sală de sport sau pur și simplu pentru locuit. Tot acest spațiu aduce și un plus de valoare estetică locuinței, pe lângă plusul la capitolul siguranță. Casele cu parter și mansardă sunt foarte rezistente la cutremure.
Așadar, dacă vrei să îți construiești o casă și să fugi de aglomerația și agitația care înconjoară apartamentele, varianta unei locuințe cu mansardă nu este deloc una de neglijat.
Credit foto: Pixabay