Agricultura este un sector în care se muncește mult, chiar dacă unii ar fi tentați să creadă că activitatea fermierilor se rezumă doar la perioada dintre semănat și recoltat. În realitate, un fermier este ocupat pe tot parcursul anului, având de respectat un calendar strict al activităților specifice fiecărei perioade.
Pentru a înțelege mai bine ce înseamnă viața de fermier, îți prezentăm succint activitățile anuale incluse în acest calendar.
Ianuarie
Fiind o lună friguroasă, încă nu se poate trece efectiv la munca câmpului, însă nici nu trebuie lăsate lucrurile la voia întâmplării. După ce se stinge ecoul Sărbătorilor de iarnă, orice fermier serios merge în câmp pentru a verifica stadiul culturilor semănate în toamnă. Dacă a fost un sezon ploios, cu aceeași ocazie se iau și măsuri pentru eliminarea apei ce ar putea să apese pe semănături.
Februarie
Este luna în care fermierii încep pregătirile pentru o nouă campanie agricolă, ce va fi demarată în primăvară. Prioritățile acestei perioade sunt verificarea și pregătirea utilajelor aflate încă „la iernat”. Tot în această perioadă, fermieri își achiziționează piese de schimb pentru cositoare, semănătoare, tractoare combine și alte utilaje din dotare, înlocuindu-le pe cele uzate sau care și-au depășit perioada de utilizare. Dacă vremea o permite, în ultimele zile de februarie se pot efectua și primele arături pentru culturile de primăvară.
Martie
Activitățile principale specifice lunii martie sunt aratul - care trebuie să fie efectuat cât mai devreme, imediat ce timpul o permite – și semănatul. Principalele culturi care se înființează în martie sunt cele de grâu, ovăz, lucernă și sfeclă de zahăr.
Aprilie
Se continuă lucrările de însămânțare, de această dată venind rândul păioaselor. În aprilie se seamănă porumbul, floarea soarelui, fasolea soia, mazărea, iar spre sfârșitul lunii se aplică și tratamentele fitosanitare pentru combaterea dăunătorilor și a bolilor.
Mai
Se continuă aplicarea tratamentelor fitosanitare, concomitent cu monitorizarea culturilor însămânțate în lunile anterioare. O atenție deosebită se acordă irigării, pentru că, în această perioadă, plantele au nevoie de multă apă pentru a se dezvolta.
Iunie
Odată cu prima lună de vară, programul fermierilor se prelungește considerabil, pentru că va fi mult de muncă până în toamnă. În primul rând, se începe recoltarea rapiței, a grâului și orzului de toamnă urmată imediat de pregătirea terenului pentru înființarea celei de-a doua culturi.
Iulie
Grâul de primăvară este deja gata de recoltat, la fel secara, orzoaica și ovăzul. De asemenea, se continuă și recoltarea grâului de toamnă, dacă lucrările nu s-au finalizat în luna anterioară. După recoltare, o altă activitate importantă este strângerea furajelor de pe câmp și depozitarea acestora în condiții optime.
August
În ultima lună de vară se continuă recoltarea păioaselor, a porumbului, a sfeclei de zahăr, cartofilor și fasolei, după care se împrăștie îngrășăminte pe terenurile eliberate și se pot începe arăturile pentru culturile de toamnă.
Septembrie
Se continuă recoltarea pentru ultimele culturi rămase în câmp, iar după pregătirea corespunzătoare a terenului, se trece la însămânțarea cerealelor de toamnă: orz, grâu, secară.
Octombrie
Luna octombrie este destinată ultimelor însămânțări de toamnă, în paralel cu eliberarea terenurilor în urma recoltărilor și efectuarea de arături.
Noiembrie
Activitățile importante precum aratul și semănatul ar trebui să fie deja finalizate, așa că luna noiembrie este destinată pregătirii terenurilor pentru sezonul rece. Se eliberează resturile vegetale și se verifică starea culturilor de toamnă, pentru a exista certitudinea că acestea vor face față cu bine perioadei ce urmează.
Decembrie
Dacă vremea este favorabilă pot fi efectuate arături pentru însămânțările de primăvară, după care utilajele se pregătesc pentru o nouă perioadă de iernat. Acestea se curăță foarte bine și se lasă peste iarnă în hale sau hangare, protejate de intemperii și de temperaturi foarte scăzute.
Acesta este calendarul complet al activităților pe care fiecare fermier trebuie să le aibă în vedere, dacă vrea să aibă parte de o recoltă bogată.