O astfel de fixare are avantajul de a putea fi folosită pe foarte multe elemente și de a fi extrem de eficientă.
Fixările chimice poartă și denumirea de ancore chimice și pot fi de mai multe tipuri în funcție de modul în care sunt utilizate și în funcție de compoziție.
Care sunt tipurile de ancore chimice?
Există două mari categorii, în funcție de modul de montaj: ancorele chimice tip mortar de injecție (rășina) și ancorele chimice tip capsule.
Ancorele chimice tip mortar de injecție
Sunt livrate în tuburi cilindrice de plastic și conțin două componente care se amestecă în momentul în care sunt puse în operă. După ce sunt amestecate cele două componente și sunt introduse în gaura din beton, acestea generează o reacție chimică și fixează tijele filetante sau barele de armatură în această gaură. Avantajele ancorelor chimice tip mortar de injecție sunt numeroase:
• Pot prelua sarcini foarte mari după ce sunt întărite;
• Se pot monta oriunde în perete, inclusiv aproape de margine;
• Pot fi montate în găuri inundate, rezistând foarte bine la umezeală;
• Rezistă foarte bine la foc. Pot face față unei flacări directe timp de 120 de minute;
Ancorele chimice tip capsule
Sunt livrate în capsule din sticlă sau în pungi de polietilenă. Spre deosebire de cele tip injecție, acestea se introduc cu totul în gaura din beton și sunt sparte cu ajutorul tijei filetante sau armăturii. După ce sunt sparte, substanțele din interior se întăresc, rezultând fixarea tijei.
Avantajele ancorelor chimice tip capsulă sunt și ele foarte mari:
• Sunt ușor de folosit, oferind o flexibilitate foarte mare;
• Pot fi folosite atât în beton uscat, cât și în beton umed;
• Pot fi folosite aproape de margine;
• Sunt rezistente la foc.
Atât ancorele de tip capsulă, cât și cele de tip injecție pot fi folosite atât în beton, cât și în alte materiale precum cărămida plină, bolțarii sau piatra.
Pe lângă tipul de montaj, ancorele chimice mai sunt împărțite și în funcție de tipul de mortar de injecție, care poate fi realizat din polyester, vinylester sau pure epoxy.
Reguli care trebuie să fie respectate la folosirea ancorelor chimice
1. Încărcarea ancorelor cu sarcină se face doar după perioada de întărire. Această perioadă poate să difere în funcție de tipul ancorei, de temperatura exterioară și de temperatura betonului. În general, perioada de întărire este marcată pe tub sau pe capsulă;
2. Utilizarea unei ancore chimice trebuie să se facă la o temperatură minimă de -5 grade Celsius;
3. Înainte de utilizare este indicat să se citească foarte atent instrucțiunile de folosire, deoarece acestea precizează rezistența maximă la smulgere sau la forfecare, precum și cele mai potrivite tije pentru utilizare.