Pe lângă faptul că te pot ajuta să arăți mai bine, o pereche de calitate te va proteja de razele ultraviolete și va reduce riscurile oftalmologice ce pot fi provocate de expunerea îndelungată la acestea. Urmează sfaturile de mai jos pentru a alege modelul potrivit:

Află forma feței tale

Așa cum hainele trebuie alese în funcție de corp, ochelarii de soare trebuie aleși în funcție de trăsăturile faciale. Formele feței se împart în 4 categorii, iar tu te încadrezi în una dintre ele. În funcție de situație, iată ce ochelari să porți:

 1. Fața pătrată: Alege o pereche de ochelarii rotunzi sau ovali și evită ramele pătrate sau dreptunghiulare.
 2. Fața ovală: Acestui tip de fizionomie i se potrivesc aproape toate modelele de ochelari.
 3. Fața rotundă: Alege o pereche de ochelari cu lentile late și evită lamele rotunde.
 4. Fața triunghiulară: Poartă ochelari cu rame subțiri, rotunde sau pătrate.

Pentru a determina forma feței, descarcă o aplicație pe telefon care să te ajute. Fața ovală este mai înaltă, în timp ce fața rotundă arată mai mult ca un cerc. Fața pătrată și cea triunghiulară sunt foarte ușor de recunoscut.

Cumpără-ți ochelarii în funcție de nevoi

Fiecare tip de lentilă oferă un alt tip de protecție. În general, lentilele de calitate blochează razele UV și pe cele UVB, considerate mai periculoase pentru ochi. 

 Alege una dintre următoarele categorii:

 

 • Polarizate: Acestea blochează strălucirile de lumină. Foarte multe persoane confundă polarizarea cu protecția UV, dar acestea sunt două lucruri diferite. Multe perechi de ochelari oferă ambele beneficii, dar ar fi bine să verifici acest aspect. 
 • Lentile cu gradient: Au culoarea mai închisă în partea de sus și mai deschisă în partea de jos. Dacă ești șofer, aceste lentile îți vor oferi protecție împotriva luminii exterioare și, în același timp, îți vor permite o vizibilitate bună a bordului mașinii.
 • Fotocromice: Acestea sunt reactive la lumină, închizându-se la culoare în medii puternic luminate. În cazul în care ai sensibilitate crescută la lumină și vrei o singură pereche de ochelari, sunt opțiunea ideală.

 Există și alte tipuri de lentile, dar majoritatea nu sunt foarte utile. Spre exemplu, lentilele de sticlă oferă o claritate mai bună a imaginii și sunt rezistente la zgârieturi, însă îți fac ochelarii mai grei și predispuși să se spargă. Alte fibre, precum policarbonatul sau materialul acrilic, îți fac ochelarii ușori, însă claritatea imaginii va fi mai scăzută.

Ține cont de culoarea lentilei

Știai că fiecare culoare determină ochii să reacționeze diferit la lumină? Nuanțele lentilei nu trebuie alese numai după preferințe, ci și în funcție de activitățile tale.

Uite câteva sfaturi:

 • În cazul în care conduci des, poartă lentile gri, deoarece elimină din strălucirea razelor solare.
 • Lentilele roșii și cele mov sunt recomandate pentru sporturi de iarnă, deoarece blochează lumina albastră.
 • Lentilele verzi sunt recomandate pentru activități precum baseball sau tenis.
 • Poartă lentile maro la pescuit sau ciclism.
 • Lentilele albastre filtrează lumina albă și se potrivesc pentru activități în apă.
 • Lentilele galbene și cele portocalii sunt recomandate la vânătoare și în timpul altor activități în natură.

Intensitatea culorii nu contează atât de mult, deoarece lentilele închise nu oferă mai multă protecție decât cele deschise. Ține cont de sfaturile enumerate mai sus și vei face o alegere bună!

Investește într-o pereche de calitate

Ochelarii de soare ieftini sunt făcuți din plastic și nu au decât rol estetic. Pe lângă asta, durabilitatea lor este foarte scăzută. Deși nu reprezintă o cheltuială mare, nu vei fi nici prea încântat de ei. Te vei simți mult mai bine dacă investești într-o pereche de ochelari scumpă. Îți poți cumpăra ochelari de soare de firma de aici. Pe termen lung, prețul se va justifica.

Ochelarii de firmă:

 • au lentilele mai rezistente la zgârieturi și șocuri
 • sunt însoțiți de un toc de ochelari și o lavetă ce le pot prelungi durata de viață
 • îți protejează ochii mai bine
 • atrag complimentele celor din jur
 • te fac să fii mai încrezător în tine când îi porți

Dacă încă nu ai hotărât ce model să alegi, începe cu unul clasic, precum Aviator, Wayfarers sau ClubMaster. O astfel de pereche sigur te va ajuta să ai mai mult stil!

Ochelarii de soare reprezintă un punct în plus pentru stilul tău

Deși alegerea ochelarilor de soare pare un proces simplu, în realitate necesită puțin efort. Investește mai mult în acest accesoriu și caută un model care se potrivește cu forma feței tale. Respectând sfaturile de mai sus, vei găsi perechea ideală mai repede decât crezi!