Cea mai mare problemă a apartamentelor de bloc este, fără doar și poate, lipsa spațiului. Construcțiile vechi, mai ales, au practic un vestibul aproape infim care face trecerea din zona de intrare spre interiorul apartamentelor. Din păcate, nici apartamentele noi nu sunt gândite cu un hol suficient de mare, drept pentru care, adesea, apare tentația anulării unor pereți pentru a crea mai mult spațiu. În lipsa autorizării, însă, cauzată de punerea în pericol a ansamblului structural proiectat și calculat constructiv, este nevoie de soluții de amenajare cât mai eficiente, care să ofere spațiul agreat de către utilizatori.
Cum poți amenaja cât mai bine holul din apartament?
Înainte de a alege o soluție de amenajare este indicat să faci câteva măsurători ale spațiului. Dimensiunile îți vor oferi o direcție, o bază de plecare, după care să te poți ghida astfel încât să obții spațiul dorit. Pașii următori au în vedere amenajarea efectivă, folosind opțiunile pe care le ai la îndemână.
Renunță la mobilierul consistent
Dacă spațiul e redus, nu folosi obiecte masive de mobilier. Deși pot părea utile, dulapurile necesita foarte mult spațiu, oricat de înguste ar fi în adâncime. Spațiul câștigat prin anularea dulapurilor poate fi utilizat pentru a monta alte obiecte de organizare. Poți folosi pentru haine cuiere pentru hol, fie poziționate pe perete, fie sprijinite pe podea. Acestea vor eficientiza spațiul și vor da holului un aer rafinat și modern.
Vei putea folosi, cel mai bine, cuierele pentru spațiul tău dacă vei împărți obiectele pe categorii. Astfel, într-un cuier vei putea să așezi cheile, pentru a le ține la vedere, într-un mod ordonat, sau îți vei putea așeza hainele pe care le folosești în mod curent, în funcție de sezon. Atenție însă, cuierele trebuie să fie și ele debarasate și menținute în ordine, ca să nu încarce spațiul în mod vizual. Vei putea folosi cuiere de metal, sau pe bază de lemn, sau cuiere cu forme speciale, vesele și colorate, gata să se potrivească oricărei idei de amenajare. De asemenea, evită scaunele sau taburetele, chiar dacă ai nevoie de ele pentru a te încălța mai ușor.
Folosește spațiile ascunse (cămară, spațiu de depozitare)
Dacă, din întâmplare, holul are și o cămară asociată, schimbă destinația acesteia și transform-o în dressing. Aici vei putea să-ți montezi o bară pentru haine sau vei putea folosi dulapuri textile, ca să beneficiezi de mai mult spațiu în hol. Este important, însă, ca acest dressing să fie bine delimitat de zona circulată pentru a evita depunerile de praf sau impregnarea hainelor cu anumite mirosuri din locuință (de exemplu, fumul de țigară sau mirosul rezultat în urma preparării hranei), mai ales dacă și aceste spații sunt de tip open-space.
Folosește pantofare ca să elimini surplusul de încălțăminte
Dezordinea este, adesea, cel mai mare dușman al lipsei de spațiu. Atunci când o zonă nu este ordonată, lipsa spațiului se vede mai acut. Zona holului este, deseori, sufocată de încălțările aflate la vedere, iar această problemă poate fi ușor remediată cu un pantofar. El va reține un spațiu restrâns, dar îți va da posibilitatea să-ți păstrezi încălțămintea într-un loc sigur, fără să o lași la vedere.
Este important să ai în vedere amenajarea corectă a unui hol, chiar și fără să intervii la nivelul elementelor constructive. Chiar dacă vestibulul este mic, soluțiile de amenajare există, așa că îți va fi ușor să te bucuri de casa ta, fără a mai fi îngrijorat de lipsa spațiului.