Dacă ai ajuns aici, înseamnă că vrei să afli mai multe informaţii despre cum ar trebui să foloseşti un set de mânere pentru flotări, cum îl alegi corect şi la ce beneficii să te aştepţi. Hai să trecem la subiect!

Cum se foloseşte corect un set de mânere pentru flotări

Dacă nu ai mai folosit până acum acest tip de echipament, iată cum ar trebui să procedezi:

  • Aşază-le pe podea în aceleaşi puncte în care, în mod normal, ai aşeza palmele pentru flotări;
  • Prinde mânerele şi asigură-te că poţi menţine poziţia scândură, cu coatele întinse şi corpul în linie dreaptă, fără a ţine spatele arcuit sau fesele prea sus;
  • Execută o coborâre controlată până ajungi în poziţia dorită, în funcţie de complexitatea exerciţiului;
  • Ridică-te în poziţia iniţială, păstrând poziţia cât mai corectă.

Dacă ţi se pare că este prea dificil pentru tine să execuţi flotări cu mânere, ar trebui să îţi fixezi genunchii pe podea şi să faci flotările din această poziţie până când te simţi gata să treci la etapa următoare. De asemenea, descoperă şi alte suite de exerciţii care vizează tricepsul. 

Vom vedea în continuare de ce merită să foloseşti mânerele de flotări în rutina ta de exerciţii.

Vei avea antrenamente mai eficiente

Utilizarea acestor mânere facilitează mişcări extinse în timpul flotărilor, permiţându-ţi să cobori corpul mai mult decât în cazul flotărilor obişnuite. Astfel, exerciţiile devin mai provocatoare şi mai eficiente şi vei obţine performanţe mai bune. 

Repetiţiile pe care le vei face cu mânerele de flotări sunt mai intense şi îţi vor permite să lucrezi muşchii care, de obicei, nu sunt vizaţi în timpul flotărilor obişnuite. Pe scurt, aceste mânere îţi oferă mai multe oportunităţi pentru creşterea forţei şi a masei musculare.

Sunt blânde cu articulaţiile tale

La o flotare normală, încheietura mâinii se îndoaie extrem de mult, fapt care se soldează cu o presiune uriaşă asupra tendoanelor şi ligamentelor şi poate genera rapid dureri articulare. Folosind, însă, mânerele pentru push-up, încheieturile mâinilor rămân într-o poziţie confortabilă şi nu vei mai avea dureri. 

Îţi oferă o suprafaţă aderentă sigură

Mânerele de flotări oferă o aderenţă superioară podelei care poate fi dură, alunecoasă sau udă. De asemenea, mâinile nu îţi vor mai transpira şi este eliminat riscul de a aluneca şi a te răni. Mânerele de push-up sunt dotate cu o bază special concepută pentru a preveni alunecarea şi, tot ce trebuie să faci, este să te concentrezi pe antrenament.  

Cum alegi corect setul de mânere de flotări

Pentru că sunt atât de multe modele de mânere de push-up, alegerea celui potrivit pentru tine poate fi copleşitoare. De aceea am pregătit câteva sfaturi de care ar trebui să ţii cont când le cumperi:

  • Greutatea pe care o pot susţine - este foarte importantă şi, înainte de a face achiziţia, este bine să verifici limita de greutate a produsului;
  • Nivelul de confort asigurat - Când faci flotări cu aceste mânere vizezi muşchii braţelor şi ai pieptului. Dacă vrei antrenamente de intensitate mare, este important să ţii cont de suprafaţa de prindere care trebuie să fie cât mai confortabilă şi să îţi asigure o priză adecvată. 
  • Stabilitate - Este o caracteristică critică pentru mânerele de flotări. Ar fi extrem de neplăcut ca, atunci când le foloseşti, să îţi pierzi stabilitatea şi să cazi. Accidentările pot fi foarte grave. 

Ce muşchi poţi lucra cu mânerele de flotări?

Flotările tradiţionale sunt extrem de benefice pentru organism, dar cele cu mânere sunt mult mai eficiente. Întrucât mânerele îţi permit să aduci partea superioară a corpului mai sus, dar şi mai jos decât în cazul unei flotări tradiţionale, vei activa mai mulţi muşchi.

Astfel, cu o singură mişcare activezi o mare parte din muşchii corpului, dar în special bicepsul, tricepsul, muşchii trunchiului, deltoidul anterior şi o parte din grupele de muşchi din partea inferioară a corpului. Şi toate acestea doar prin sprijinirea corpului şi stabilizarea poziţiei în timpul flotării. 

Totodată, pui la lucru muşchii umerilor şi ai spatelui. Astfel, îţi îmbunătăţeşti flexibilitatea şi reduci riscul de rănire. 

Mai mult, pentru că îţi construieşti masă musculară, postura ta se va îmbunătăţi considerabil. 

La ce să fii atent când foloseşti mânerele de flotări?

  • Tensiunea corpului - Exact ca şi în cazul flotărilor tradiţionale, tensiunea corpului este totul. Încordează muşchii pentru a te asigura că obţii linia dreaptă.
  • Nu curba spatele şi nici nu ridica fesele prea mult
  • Foloseşte o oglindă pentru a-ţi urmări postura.
  • Încordează braţele, abdomenul, spatele, fesele şi picioarele în timpul flotării.
  • Fii atent la mişcări care trebuie să fie cât mai lente şi mai controlate.