În fond, principalul rol al ușii este să îți protejeze locuința și, implicit, pe tine și familia ta. De aceea, când alegi să cumperi o nouă ușă, rezistența și durabilitatea acesteia sunt elementele cheie la care trebuie să fii atent.

Iată cum să alegi o ușă rezistentă în orice condiții și ce aspecte ar fi bine să iei în considerare!

1. Nu te ghida după material

Majoritatea persoanelor au impresia că materialul propriu-zis al unei uși este singurul criteriu care stabilește cât de rezistentă este ușa respectivă.

În realitate, orice ușă poate fi extrem de rezistentă, indiferent dacă este confecționată din lemn de cireș, metal, lemn de molid, termopan sau PVC.

Astfel, dacă ușa este din metal nu înseamnă neapărat că este foarte puternică, așa cum nici ușile de lemn sau PVC nu sunt, în totalitate, slab calitative.

Alege materialul în funcție de preferințe, însă în termeni de securitate, fii atent la încuietori, profilul ușii, rozeta anti efracție și alte tehnologii special concepute pentru a conferi ușii un grad ridicat de rezistență.

2 Ține cont de clasificarea antiefracție

În sistem european, ușile sunt clasificate în șase trepte de siguranță, în funcție de tehnicile folosite de spărgători pentru a pătrunde prin efracție în locuințe.

Astfel, ușile pot avea următoarele clase de siguranță:

  • Clasa 1: Aceasta este cea mai puțin rezistentă ușă. Ea poate fi deschisă prin șocuri mecanice (lovituri de umăr, pumn, picioare, rupere sau spargere cu ajutorul diverselor obiecte);
  • Clasa 2: Ușa poate fi forțată cu unelte simple, precum clești sau șurubelnițe sau poate fi scoasă din balamale;
  • Clasa 3: Ușa poate fi deschisă cu șurubelnițe complexe sau cu o rangă, în 5-10 minute;
  • Clasa 4: Ușa poate fi forțată de un spărgător profesionist, care folosește mașini de găurit cu baterii, topoare, ciocane, fierăstraie. Spargerea ușii poate fi făcută în maximum jumătate de oră;
  • Clasa 5: Ușa poate fi deschisă cu unelte electrice, precum fierăstraie pendulare, extractoare și alte unelte, iar operațiunea poate dura chiar și 40 de minute;
  • Clasa 6: Ușa poate fi forțată și deschisă doar cu unelte electrice puternice, precum polizoare, iar operațiunea poate ține spărgătorul ocupat o oră întreagă.

Este foarte important să afli clasa de siguranță a ușii, înainte să o cumperi, așa că informează-te corespunzător. De asemenea, cumpără uși rezistente la efracție doar din magazine specializate, pentru a fi sigur de calitatea lor.

3. Încuietorile, elementele cheie pentru o ușă rezistentă la efracție

Pe lângă clasa de siguranță a ușii, un alt indicator al rezistenței sale este reprezentat de încuietori. La rândul lor, și acestea se împart în patru clase:

  • Clasa 1: Încuietori pentru uși interioare, precum cele de bucătărie sau cămară. Acestea pot fi distruse în doar câteva minute.
  • Clasa 2: Încuietori folosite pe ușile de la intrare, care pot fi totuși sparte în maximum zece minute.
  • Clasa 3: Aceste încuietori sunt mult mai rezistente, spărgătorul putând fi reținut de ele câteva zeci de minute.
  • Clasa 4: Cele mai rezistente încuietori, care pot cauza dificultăți chiar și celui mai experimentat spărgător.

Ține cont de aceasta clasificare și, în plus, află ce sistem de închidere poate suporta ușa de la intrare: tip seif sau tip cilindru.

Pentru o protecție suplimentară, poți dota ușa de la intrare cu sisteme suplimentare de închidere și de prevenire a efracției. De asemenea, poți dota casa cu sisteme de alarmă, plus cameră de luat vederi.

Prin urmare, dacă vrei să îți securizezi locuința și să scapi de stress atunci când pleci pentru mai mult timp de acasă, ia în considerare factorii de mai sus și alege ușa potrivită!