O uriaşă flamă solară, cu o lungime de circa 800.000 de kilometri, s-a format la suprafaţa Soarelui, iar radiaţia emisă de acestă erupţie va lovi Pământul marţi, urmând să genereze o "furtună geomagnetică de intensitate moderată".

 

Specialiştii de la NASA au postat marţi o înregistrare video în care apare acest "bici" format la suprafaţa Soarelui, informează dailymail.co.uk.

 

solar

 

Imaginea, captată de Solar Dynamics Observatory (SDO), prezintă un filament solar extrem de lung, care se întinde sub forma unui arc de cerc pe o distanţă de circa 800.000 de kilometri.

 

solar

 

O flamă solară sau un filament se formează atunci când se produce o erupţie solară, care propagă jeturi uriaşe de plasmă pe sute de mii de kilometri în spaţiu. Filamentele sunt ancorate în suprafaţa Soarelui, în fotosferă, şi se extind în atmosfera mult mai fierbinte a astrului, denumită coroană.

 

solar

solar

solar

 

Filamentele sunt de fapt nori de materie solară aflată la temperaturi mai mici, care rămân "ancoraţi" de suprafaţa solară prin forţe magnetice instabile.

Imaginile surprinse de NASA au fost realizate în perioada 6-8 august. Savanţii americani susţin că acea erupţie a fost atât de puternică încât radiaţia emisă va ajunge şi pe Terra.

Cercetătorii de la National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) estimează că norul de radiaţie provenind de la această erupţie va lovi Terra în cursul zilei de marţi.

Radiaţia va genera o furtună geomagnetică de intensitate moderată, care va produce o serie de aurore boreale deasupra Americii de Nord.