Acea moleculă, acetat, se găseşte în fibrele dietetice şi ar putea să îi ajute pe oameni să lupte eficient contra kilogramelor în plus şi, astfel, să slăbească, informează dailymail.co.uk.

Cantităţi mari de acetaţi sunt eliberate în organism atunci când verdeţuri şi legume sunt digerate de bacterii la nivelul colonului. Acetaţii transmit un semnal creierului spunându-i că persoana în cauză trebuie să se oprească din mâncat.

Studiul sugerează faptul că obezitatea a devenit o epidemie în ultimele decenii din cauza faptului că oamenii au înlocuit dieta sănătoasă din trecut cu alimente procesate, care conţin puţini acetaţi.

Studiul, publicat în revista Nature Communications, confirmă beneficiile pentru sănătate aduse de fibre, iar oamenii de ştiinţă spun că acestea pot fi utilizate în tratamentele administrate persoanelor care vor să slăbească.

Gary Frost, profesor la Imperial College London, a spus: "Principala provocare constă în a dezvolta o metodă care să livreze cantitatea necesară de acetaţi pentru a suprima apetitul, însă într-o formă care să fie acceptabilă şi sigură pentru oameni".

"Acetatul este activ doar pentru o scurtă perioadă în organism, aşadar, dacă ne vom concentra pe un produs bazat pe acetat pur va trebui să găsim o metodă pentru a-l picura în organism, pentru a fi eliberat lent în intestin. O altă opţiune ar fi să ne concentrăm pe fibre şi să le manipulăm pentru a le face să producă mai mult acetat decât în cazurile obişnuite. Astfel, vom avea nevoie de mai puţine fibre şi vom obţine acelaşi efect - este o opţiune mai confortabilă decât să mărim cantitatea de fibre din dietă", a spus acelaşi cercetător.

Studiul a analizat efectele unui tip de fibre dietetice, denumite inulină, ce pot fi extrase din cicoare şi sfeclă de zahăr şi care sunt adăugate în batoanele de cereale. Experimentele realizate pe şoareci au arătat că aceia care au primit o dietă bogată în grăsimi, suplimentată cu inulină, au mâncat mai puţin şi s-au îngrăşat mai puţin decât cei care au primit o dietă bogată în grăsimi dar nu au primit inulină.