Juratul de la MasterChef, care are 24 de ani, si-a inceput cariera in bucatarie in urma cu 10 ani, dupa ce a vazut la un post italienesc de televiziune cum un bucatar, intr-o tinuta alba impecabila, a gatit in 30 de minute un preparat spectaculos.
"Ma bateau bucatarii de nu stiam de mine”
Florin Dumitrescu povesteste cum a ajuns sa ia deciza vieţii lui la 14 ani."Eu am refuzat sa raspund la intrebarea Ce vrei sa te faci cand vei fi mare atunci cand aveam 7 ani.
Eu nu am avut raspuns pentru ea, toţi colegii mei de clasa au avut. Fiecare a vrut sa se faca avocat, poliţist, bataus, doctor, vanator de recompense. Eu, cand m-a ridicat invaţatoarea, i-am spus ca nu stiu si ea a crezut ca am o problema. La fel si taica-meu”, spune juratul.
Sapte ani mai tarziu, i-a zis tatalui sau ca vrea sa se angajeze pentru a face rost de bani sa plece la mare. Asa a ajuns sa lucreze in bucataria unui restaurant franţuzesc. Si a renunţat la polo, sport pe care l-a practicat vreme de 7 ani, iesind in doua randuri cel mai bun portar din ţara.
"Nu m-am angajat legal, dar stateam 17 ore pe zi acolo. Parinţii mei nu erau neaparat de acord, dar m-au lasat in pace, pentru ca stiau ca asta e ceea ce vreau sa fac.
Trebuia sa fac curat in toata bucataria, trebuia sa asigur legumele pentru tot restaurantul, eu ţineam toate garniturile si, in afara de asta, gafam, pentru ca eram copil, si ma bateau bucatarii de nu stiam de mine. Si am tras. Noroc cu patisera, aveam o cofetareasa foarte buna.
Si plangeam de multe ori, pentru ca ma terminau chestiile astea, plangeam pe umarul ei pentru ca avea copii de varsta mea. Si ea imi zicea:
Daca fiu-meu ar trebui sa se angajeze in bucatarie si sa treaca prin ce treci tu, nu l-as mai lasa”, isi aminteste Florin Dumitrescu. Intre timp, a uitat si de ce s-a angajat si nu a mai ajuns ani buni la mare.
A ajuns insa sa lucreze, de-a lungul carierei lui, in 26 de restaurante din Romania si din Italia, iar acum este chef la restaurantul Escargot.
A gatit pentru Nicolas Cage si Francis Ford Coppola
Florin Dumitrescu spune ca cel mai greu lucru pe care l-a gatit vreodata a fost o placinta de carne, inspirata dintr-o reţeta de-a lui Radu Anton Roman.
"Mi-a luat trei saptamani sa o fac, sa pot sa incep sa o vand si imi ia undeva la 30 de ore sa o gatesc. Dar este reţeta mea si vand peste 30 de porţii pe zi. Mi-as deschide o placintarie numai pentru asta”, spune juratul, care a gatit de-a lungul timpului pentru Nicolas Cage, Francis Ford Coppola, Wesley Snipes si Jean Claude Van Damme.