Mişcarea face parte din planul de privatizare a companiilor de stat, dictat de Banca Centrală Europeană, Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană, ca a urmare a programului de bailout, prin care acestea acordă asistenţă financiară grecilor.
Aeroportul Ellinikon (Ελληνικόν), uneori latinizat şi ca Hellinikon, a fost botezat după suburbia Elliniko (n.r. grec, elen, în limba greacă), în care se află, şi a servit drept aeroportul principal al Greciei, timp de aproape 60 de ani. Situat la mai puţin de zece kilometri de centrul Atenei, Ellinikon a fost inaugurat în 1938 şi preluat de Luftwaffe, forţele aeriene germane, doar trei ani mai târziu, în 1941, ca urmare a ocupaţiei naziste.
După război, grecii le-au permis americanilor să folosească baza militară, în baza unei înţelegeri valabile până în 1993, iar traficul civil a fost reluat la Ellinikon abia în 1956.
Guvernul elen nu a prelungit înţelegerea cu armata Statelor Unite, aşa că americanii s-au retras, în 1993. Ellinikon a devenit în întregime civil şi a ajuns să aibă un trafic de 12 milioane de pasageri anual, situându-se între primele 50 de aeroporturi din Europa, din acest punct de vedere.
Terminalul de est era folosit de compania aeriană de stat Olympic, în timp ce terminalul de vest, proiectat de celebrul arhitect finlandez Eero Saarinen, era utilizat de către ceilalţi transportatori. Aeroportul beneficia de două piste, care totalizau puţin peste 6,5 kilometri.
Ellinikon a fost închis în 2001, ca urmare a inaugurării Aeroportului Internaţional Eleftherios Venizelos, din Atena, ultimul avion care a decolat de acolo fiind un Boeing 737, care se îndrepta spre Salonic.
După încetarea operaţiunilor, o parte a aeroportului a fost convertită într-un parc sportiv, care a găzduit competiţii de baschet, scrimă, softball, caiac-canoe ori hochei pe iarbă, în timpul Jocurilor Olimpice de vară de la Atena, din 2004. De atunci, au fost întocmite numeroase planuri pentru utilizarea spaţiului nefolosit, în mod notabil, transformarea acestuia într-un parc metropolitan.
Citeste mai mult aici