Furtuni violente s-au abatut in ultimul timp asupra Australiei. Pentru a se feri de inundatii, mii de paianjeni s-au refugiat in copacii din Tasmania, tesand panze ample care dau impresia ca o bruma alba s-a asezat pe vegetatie, scriu cei de la Metro.

Dupa puternicele furtuni din 4 iunie, statul australian se confrunta cu cresteri ale nivelului apelor si precipitatii torentiale. Ca sa evite sa se inece, paianjenii (din Familia Linyphiidae) s-au refugiat in varful copacilor din apropierea orasului Launceston (nordul insulei), potrivit Sydney Morning Herald. Panza tesuta de ei seamana cu un balon cu aer cald.

"Se urca pana intr-un punct mai inalt - in varful unui fir de iarba, de exemplu -, isi indreapta abdomenul spre cer si scot un fir de matase", explica Graham Milledge, expert in arahnologie la Australian Museum. "Vantul ia firul care are rolul unei parasute si il duce departe", adauga el. Paianjenii se aduna cu miile in ramurile copacilor, creand o panza deasupra vegetatiei. "Oamenii nu isi dau seama cat de multi sunt paianjenii pana cand are loc un astfel de eveniment", afirma Milledge.

Fenomenul, care este rar, conform specialistului, nu este totusi neobisnuit. in cazul unui pericol, paianjenii care traiesc pe pamant sau in subsol recurg adesea la acest lucru. In mai 2015, tot in Australia, locuitorii au spus ca "ploua cu paianjeni" in timp ce acestia zburau linistiti, in perioada migratiei.

In 2011, dupa ploi asemanatoare, acelasi fenomen s-a produs in Pakistan. Atunci, paianjenii aflati in cocon pe copaci au dus la scaderea drastica a numarului de tantari

 Agerpres