Conform sursei citate, atacul a folosit traficul extern necriptat al motorului de cautare Baidu, pentru a coordona un atac de tip DOS (denial-of-service) impotriva acestor doua instrumente online, care sunt impotriva cenzurii.

Initial s-a crezut ca totul are legatura cu sistemul de filtrare al Chinei, cunoscut sub denumirea de Marele Firewall, insa analizele au aratat ca de fapt este vorba despre o arma cibernetica a Chinei despre care nu se stia pana acum. Cercetatorii din cadrul Universitatii Toronto, de la Universitatea California, Berkeley, International Computer Science Institute si Universitatea Princeton au ajuns la concluzia ca China poate intercepta tot traficul extern care vine spre website-urile sale, il injecteaza cu un cod de tip malware si il trimite inapoi catre tot internetul.

 

Greatfire.org

Greatfire.org

Greatfire.org

Greatfire.org

 

Ingrijorati, cercetatorii mai sustin, de asemenea, ca aceasta arma poate tinti o adresa IP specifica, adica un anumit user. Ba mai mult decat atat, specialistii afirma ca oricine viziteaza un site gazduit in China sau chiar un website care NU este chinezesc, dar care ruleaza reclame chinezesti sau un cod de analytics ... ar putea fi atacat.

De asemenea, cel care se afla in spatele "Marelui Tun" - adica arma cibernetica secreta a Chinei - ar putea intercepta emailurile necriptate ale unui user, trimise sau primite, si sa le inlocuiasca atasamentele cu fisiere virusate.

Potrivit Wired, aceasta metoda de atac nu este fara precedent. In documentele date publicitatii de Edward Snowden se vorbeste despre existenta unui sistem similar, numit QUANTUM, folosit de NSA si serviciul de securitate al Marii Britanii.