In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, doi tineri au sfidat moartea, intalnindu-se in secret, langa un lagar de concentrare nazist.
El era un prizonier britanic, iar ea traducatoare pentru germani.
Desi multi prizonieri de razboi ar fi dat orice sa poata evada dintr-un lagar de munca, Horace Greasley, care a trecut de 200 de ori gardul de sarma ghimpata, s-a intors de fiecare data inapoi, scrie Daily Mail.
El se intalnea noaptea cu iubita lui, Rosa Rauchenbach, traducatoare in lagarul de concentrare unde era detinut soldatul. Daca s-ar fi aflat despre relatia lor, amandoi ar fi fost ucisi.
Horace si-a povestit aventura amoroasa intr-un roman intitulat “Oare pasarile mai canta in Iad?”, iar acum povestea vietii lui va deveni subiectul unui film.
In 1939, Horace avea 20 de ani si lucra ca barbier in orasul sau natal Ibstock, din Leicestershire. Desi ar fi putut scapa da razboi si sa lucreze ca pompier, el a vrut sa mearga pe front.
Un an mai tarziu, el a fost luat prizonier la Dunkirk si dus in mars fortat pana la un lagar de concentrare din Polonia.
Aici a intalnit-o pe Rosa, fiica in varsta de 17 ani a directorului carierei de piatra unde lucrau prizonierii. Ea era traducatoare, asigurand comunicarea intre detinuti si soldatii germani. Cei doi s-au indragostit la prima vedere si se intalneau de cate ori aveau ocazia.
In scurt timp insa, Horace a fost mutat la lagarul Freiwaldau, la 64 de kilometri distanta.
Ca se mai poata fi impreuna, Horace trebuia sa dea jos gratiile de lemn de la geam, sa treaca pe sub gard si sa ajunga la o capela, unde il astepta Rosa.
Apoi detinutul se intorcea inapoi in lagar, de multe ori cu pachete de mancare pentru colegii lui de celula, care ii erau aduse de tanara.
Horace a dat dovada si de alte acte de curaj in timpul detentiei sale. O fotografie il arata discutand demn cu seful SS Heinrich Himmler, caruia i-a cerut mai multa hrana pentru prizonieri.
Lagarul de munca de la Freiwaldau a fost eliberat de trupele aliate in 1945.
Horace s-a intors in Anglia, iar Rosa a devenit traducatoare pentru americani, dar cei doi au pastrat legatura prin intermediul scrisorilor.
Din pacate, sfarsitul acestei povesti de dragoste este foarte trist. Rosa a murit cand a nascut, la fel si bebelusul, iar Horace n-a aflat niciodata daca micutul era copilul lui.
Horace s-a casatorit in 1975 si s-a mutat in Spania cu sotia lui. Cand a implinit 90 de ani si-a publicat romanul autobiografic, realizat cu ajutorul scriitorului Ken Scott.
Curajosul soldat a murit in februarie 2010, multumit ca lumea aflase de marea lui dragoste.
Citeste mai mult pe Stirileprotv.ro