Adoptat de Partidul Nazist in anii 30, salutul celebru al lui Hitler, 'sieg heil' (traducere aprox 'salutam victoria'), era obligatoriu pentru toti cetatenii germanica o demonstratie a loialitatii fata de Fuhrer.

August Landmesser, singurul german care a refuzat sa ridice bratul in timpul prezentei lui Hitler la o intalnire din 1936, era un nazist loial. S-a alaturat in 1931 si a inceput sa progreseze in ceea ce avea sa devina singurul partid legal din tara.

Doi ani mai tarziu, Landmesser s-a indragostit de Irma Eckler, evreica, si a cerut-o in casatorie in 1935. Dupa ce logodna lui cu o evreica a fost descoperita, Landmesser a fost exclus din partidul nazist. Landmesser si Eckler au decis sa faca o cerere pentru oficializarea casatoriei in Hamburg insa uniunea lor a fost respinsa conform Legilor de la Nurnberg, proaspat infiintata. Cuplul a avut primul copil in octombrie 1935 pe numele ei Ingrid.

Pe 13 iunie 1936, Landmesser a refuzat in semn de protest sa faca salutul nazist lucru surprins in imaginea de mai sus devenita celebra.

In 1937, satul de situatia din tara sa, Landmesser a incercat sa fuga cu familia lui in Danemarca. Dar a fost prins la granita si acuzat ca a "dezonorat rasa" si pentru "infamie rasiala" conform Legilor de la Nurnberg.

Un an mai tarziu, Landmesser a fost achitat primind instructiuni sa incheie relatia cu Eckler. Landmesser a refuzat si a fost arestat din nou in 1938 si a primit 3 ani de detentie intr-o tabara de concentrare. Nu avea sa isi mai vada femeia iubita si fata vreodata.

Politia a arestat-o si pe Eckler, cea care era insarcinata cu al doilea copil al cuplului. A nascut-o pe Irene in inchisoare si apoi a fost trimisa intr-o tabara de concentrare de femei la putin timp dupa nastere. Se crede ca Eckler a fost transferata apoi la ceva ce nazistii numeau "centru de eutanasiere" in 1942 unde a fost omorata alaturi de alti 14.000 de oameni.

Landmesser si-a incheiat perioada de detentie, fiind apoi trimis in razboi in 1944. La cateva luni distanta, a fost declarat disparut in actiune in Croatia.