Dacă te pregătești din timp și-ți pui la punct toate accesoriile de care vei avea nevoie în lupta cu zăpada și gheața, trecerea prin iarnă va deveni o nimica toată. Iată câteva sugestii:
Pentru exteriorul casei sau al blocului
Dacă stai la casă, tu și familia ta sunteți unicii responsabili pentru deszăpezirea proprietății. Așadar, în lunile grele de iarnă, când se depune un strat gros de zăpadă, vei avea nevoie de o lopată sau de o freza de zapada, în cazul în care ai o curte mai mare. Asigură-te că ai la îndemână și sare sau alte soluții care dizolvă stratul de gheață depus pe suprafața asfaltată.
Când stai la bloc, este recomandat să preiei din când în când responsabilitatea de a curăța zăpada din împrejurimi, până în parcare. În general, pentru o relație bună între vecini, orice persoană care se oferă voluntar poate să curețe zona de zăpadă. La casă, toamna și iarna trebuie să acorzi atenție și sistemelor pluviale și să cureți jgheaburile. Toamna va trebui să te ocupi de frunzele care pot bloca scurgerea apei, iar iarna să urmărești dacă apar depuneri de gheață și să le îndepărtezi.
Pentru mașină
Primele lucruri de care trebuie să te ocupi atunci când sezonul rece își intră în drepturi sunt cauciucurile de iarnă. Legislația din România nu impune o dată anume pentru trecerea de la cauciucuri de vară, însă starea vremii este singura care te obligă să faci această schimbare. Majoritatea șoferilor aleg să treacă la cauciucurile de iarnă încă din noiembrie, pentru siguranță. Vremea imprevizibilă îi poate lua prin surprindere mai ales pe cei care fac regulat curse mai lungi și trec prin zonele de munte ale țării. Cert este că odată cu prima zăpadă, mașinile care circulă pe drumurile publice trebuie să fie dotate cu anvelope de iarnă. Temperatura influențează aderența cauciucurilor, iar atunci când aceasta scade sub 7 grade, roțile de vară încep să se întărească. Astfel de situații favorizează derapajul, așa că este recomandat să treci la anvelopele de iarnă chiar dacă drumurile sunt încă uscate. Pentru a curăța mai ușor parbrizul, optează pentru soluții speciale antiîngheț. Mai poți alege o husă care îl va proteja, fără a mai fi nevoit să folosești racleta, care îl poate zgâria.
Pentru interiorul locuinței
Este recomandat să verifici instalația de gaz, dacă nu ai mai făcut asta de mult timp, apelând la personalul calificat al companiei de gaz. De asemenea, dacă observi că, odată ce pornești centrala pentru prima oară în sezonul rece, caloriferul nu se încălzește uniform, s-ar putea să fie nevoie să-l aerisești.
Acesta are fie un robinet special cu rozetă care permite rotirea ușoară, fie unul pentru care vei avea nevoie de o cheie. Înainte de a deschide robinetul, centrala trebuie oprită, împreună cu robineții de tur și retur ai caloriferului. Odată deschis, din robinet vor ieși aer și apă, așa că așază sub el un borcan sau un alt recipient. Lasă-l deschis în jur de zece secunde, apoi închide caloriferul. După acest procedeu, încălzirea ar trebui să revină la normal. Pentru a te simți în siguranță la tine acasă, verifică sau schimbă detectorul de monoxid de carbon și uită de grija unor posibile scăpări de gaze.
Pregătirea casei pentru iarnă include atât înarmarea cu unelte și răbdare, dar și transformarea spațiului într-o oază de confort. Nu uita să acoperi toate podelele reci cu covoare pufoase și călduroase și să alegi draperii mai groase, care să nu permită pătrunderea aerului rece, în special în dormitor.
Sursa foto: unsplash.com