Lucasfilm prezinta primul film din seria de filme de sine statatoare „Star Wars”: „Rogue One: O poveste Star Wars”, o noua aventura epica. Intr-o perioada plina de conflicte, un grup de eroi neobisnuiti isi unesc fortele pentru misiunea de a fura planurile pentru Death Star, cea mai puternica arma de distrugere pe care o are Imperiul. Acest eveniment cheie de pe parcursul povestilor Star Wars uneste oameni obisnuiti care aleg sa faca lucruri extraordinare. Facand acest lucru, ei devin o parte din ceva maret, mai important decat ei insisi.
Filmul „Rogue One: O poveste Star Wars” este distribuit de Forum Film Romania si va fi disponibil in avanpremiera din 15 decembrie 2016, in format 3D (subtitrat si dublat), IMAX 3D, 4DX 3D si Dolby Atmos.
Povestea
Aceasta noua serie incitanta de povesti „Star Wars” ne introduce intr-o noua era a Lucasfilm, care nu doar ca va adanci si va extinde acest univers, ci va oferi si o platforma creativa de producere cinematografica.
E cu atat mai firesc faptul ca aceasta idee a seriei de povesti a venit chiar de la George Lucas. Cand Kathleen Kennedy (presedintele Lucasfilm si producatorul „Star Wars”) – a stat de vorba cu George Lucas, el si-a impartasit planurile de a continua saga „Star Wars” cu Episoadele VII, VIII si IX. Apoi a dezvaluit o alta ambitie. „George era entuziasmat, nu doar in legatura cu filmele noi din Saga, ci si de potentialul de a realiza povesti de sine statatoare, care sa se desfasoare in cadrul universului «Star Wars»”, a explicat producatoarea Kathleen Kennedy. „Episoadele «Star Wars» (I-VII) urmaresc familia Skywalker si au o continuitate a firului narativ. Filmele de sine statatoare, care pot interveni oricand in cronologie, vor introduce noi personaje si vor explora o varietate mai larga de genuri”, a adaugat ea.
Cand a venit momentul alegerii povestii potrivite pentru a porni aceasta serie de filme statatoare, Kennedy a gasit ideea chiar in cadrul companiei. Printr-un noroc deloc intamplator, o alta persoana care se gandea de mult timp, in secret, la un astfel de proiect era chiar John Knoll (coordonator senior de efecte vizuale si chief creative officer la IML – Industrial Light & Magic, studioul de efecte vizuale si animatie al Lucasfilm). Cu peste 30 de ani de experienta in cadrul ILM si lucrul la mai multe filme din saga „Star Wars” („Amenintarea fantomei”, „Atacul clonelor” si „Razbunarea Sith”), Knoll aproape ca nu are egal in ceea ce priveste cunostintele si pasiunea lui pentru aceste filme.
In realizarea filmelor originale care reprezinta mostenirea din saga cinematografica, George Lucas a fost extrem de influentat de nenumarate genuri de film, de la Western-urile lui John Ford la filmele lui Kurosawa la productiile despre Al Doilea Razboi Mondial. Pe langa aceste filme care l-au inspirat pe Lucas, alte productii precum „The Dam Busters” si „Tunurile de Navarone” i-au adus inspiratie lui Knoll, care, impreuna cu Kiri Hart (SVP, Development) si echipa, au inceput sa contureze ideea unui film a carei actiune se defasoara intr-o perioada de conflict extrem cu Imperiul – o perioada de razboi iminent.
„Este perioada de dupa Episodul III si a eliminarii cavalerilor Jedi, cand toti Jedi ramasi s-au ascuns”, spune Knoll. „Este inainte de momentul intoarcerii lui Obi-Wan si a reaparitiei lui Yoda. Cetatenii de rand sunt cei care trebuie sa faca un pas inainte si sa-si arate eroismul.” in acest caz, „cetatenii de rand” sunt Jyn Erso (Felicity Jones) si un grup de rebeli improbabili, adusi impreuna de circumstante, care se gasesc in fata misiunii imposibile de a-l gasi pe arhitectul Death Star si a-i fura planurile.
Rezultatul final reprezinta o poveste despre speranta si determinare, desfasurata intr-un cadru urias, dar pastrand inimitatea unui film de mici dimensiuni. Prezinta eforturile oamenilor obisnuiti, din categorii foarte diferite ale vietii, care aleg sa faca lucruri extraordinare pentru binele comun.
Regizorul
inca de la geneza ideii acestor filme de sine statatoare, cei de la Lucasfilm au simtit ca este extrem de important pentru modul cum vor arata si se vor simti aceste filme ca regizorii alesi sa fie incurajati si sustinuti sa spuna povestile in felul lor. Dupa cum spune Kennedy, „Lucrul care diferentieaza aceste filme de sine statatoare sunt genurile pe care le exploram, povestile unice pe care le spunem si tipurile de regizori pe care-i alegem.”
Cand cautarea i-a dus la Gareth Edwards, recunoscut pentru stilul sau unic de a filma, cu camera in mana, au stiut ca l-au gasit pe regizorul dorit pentru „Rogue One”. „Rogue One: O poveste Star Wars” este o poveste de actiune si aventura in stilul filmelor despre Al Doilea Razboi Mondial, iar Kennedy spune ca „Gareth Edwards aduce un sentiment autentic filmului, care e diferit de oricare al film «Star Wars»”.
„Acesta e primul film din noua serie, asa ca a sti ca aceste filme pot fi diferite a fost incitant, intrebarea cea mare fiind cat de diferite si ce inseamna acest lucru”, spune regizorul. „Iubesc «Star Wars». Am crescut cu trilogia originala si, pentru mine, sunt filmele supreme. Simt insa ca un mare avantaj de a nu fi parte din saga este ca avem libertatea de a fi diferiti.”
„Am mizat pe realism si naturalete pentru mediile si personajele pe care le intalnim. in acelasi timp, suntem parte din filmele originale, in ceea ce priveste unde sunt personajele noastre. In filmele originale exista un stil clasic, de care se tine cont si care e foarte stabil. Dar am fost extrem de entuziasmati sa facem ceva mai organic, mai real si mai direct.”
„Rogue One: O poveste Star Wars” este regizat de Gareth Edwards, iar din distributie fac parte Felicity Jones, Diego Luna, Ben Mendelsohn, Donnie Zen, Mads Mikkelsen, Alan Tudyk, Riz Ahmen, Jiang Wen si Forest Whitaker. Producatorii filmului sunt Kathleen Kennedy, Allison Shearmur si Simon Emanuel, cu John Knoll si Jason McGatlin producatori executivi.