Confruntarea dura a realitatilor, surprinsa intr-o fotografie in care africanii care vor sa scape de saracie stau cocotati pe gardul inalt de 6 metri in timp ce la picioarele lor se intinde un luxos si elitist club de golf, relateaza The Guardian.

Cele doua realitati complet opuse se afla la cativa metri, distanta una de cealalta. De o parte a gardului se afla cei care viseaza la o viata mai buna in Europa unde isi doresc sa ajunga, de cealalta parte se intinde verde si impunator un teren de golf, de lux.

Viitorii imigranti fac zile in sir tabere improvizate langa gardul de la granita si dupa ce-l catara, pandesc momentul prielnic pentru a fugi. Zilele trecute ministerul de interne spaniol a anuntat ca in jur de 200 de marocani au incercat sa escaladeze gardul, 20 au reusit sa treaca in Melilla, in timp ce 70 dintre ei au ramas asezati pe garduri timp de cateva ore.

Fotografia care s-a viralizat in ultimele zile a fost realizata de José Palazón, membru al unei organizatii pentru drepturile imigrantilor. "Mi s-a parut un moment bun sa fac poza. Era simbolic. Imaginea reflecta situatia foarte bine,  intre diferentele care exista aici si sarcia de dincolo" a declarat acesta pentru cotidianul El Pais.

Imaginea publicata pe Twitter cu mesajul "Imigranti pe gard, expulzari si un joc de golf. Doar in Melilla" a fost redistribuita de mii de ori. Numerose organizatii umanitare si-au exprimat ingrijorarea dupa ce o inregistrare video ii surprindea pe agentii de politie spanioli batand cu bastoane pe un imigrant. Barbatul parea sa fie inconstient in timp ce agentii spanioli il transportau pe partea marocana a granitei. De teama acestor scene si a batailor cei care apuca sa urce pe gard, refuza sa mai coboare.

Organizatia Human Rights Watch a cerut guvernului spaniol sa investigheze acest caz, subliniind ca "pozele nu ar putea fi mai elocvente sau mai tulburatoare de atat". Guvernul spaniol a aparat actiunile politiei, numind inregistrarea una manipulatoare.

Clubul de golf din Melilla a fost si el in centrul unor scandaluri. Deschis cu fonduri europene de un milion de euro, clubul a atras atentia unei organizatii ecologiste care a cerut Uniunii Europene sa investigheze situatia sa. Cererea a fost insa respinsa sub motivul ca acest club "sprijina turismul, promoveaza valorile si creaza locuri de munca."

 

Maroc

Sursa foto: Getty