Menţinerea siluetei, renunţarea la fumat şi adoptarea unei diete sănătoase par deja soluţii evidente pentru atingerea unei vârste înaintate, arată dailymail.co.uk. Însă oamenii care vor să aibă parte de o bătrâneţe fericită ar trebui să caute în colecţiile de discuri ale nepoţilor lor albumele grupului One Direction, afirmă autorii acestui ghid de sfaturi.

Ascultarea pieselor pop ale trupelor de băieţi face parte din acest plan în 11 paşi alcătuit de Ready for Ageing Alliance, un proiect alcătuit din mai multe organizaţii de caritate, precum Age UK şi Alzheimer's Society.

Una dintre recomandările specialiştilor britanici stipulează: "Ţineţi pasul cu copiii. Lumea se schimbă în jurul nostru. Păstraţi-vă mintea activă şi angajată, de la noile tehnologii şi până la noile atitudini. Asiguraţi-vă că nu rataţi nimic şi folosiţi-vă de orice ocazie pentru a sta de vorbă cu persoanele tinere. Încercaţi să navigaţi pe internet. Ascultaţi piesele trupei One Direction (măcar o dată)".

Printre celelalte recomandări se află activităţi variate, precum practicarea de exerciţii fizice, realizarea de economii, plătirea datoriilor, renunţarea la fumat şi adoptarea unei diete sănătoase, în paralel cu reducerea consumului de alcool.

Pensionarii sunt îndemnaţi să rămână activi din punct de vedere mintal, prin rezolvarea jocurilor de cuvinte încrucişate, şi să se pregătească pentru provocări neaşteptate, precum apariţia unor probleme de sănătate, moartea unor rude apropiate şi pierderea locului de muncă.

Alte recomandări vizează menţinerea prietenilor şi lărgirea cercului de cunoştinţe, adaptarea locuinţelor pentru a corespunde mai bine cerinţelor, iniţierea de discuţii despre procesul de îmbătrânire şi "considerarea pozitivă a pensionării".

Potrivit Oficiului Naţional pentru Statistică, numărul persoanelor în vârstă din Marea Britanie va creşte considerabil în următoarele două decenii. În prezent în această ţară există 12 milioane de pensionari şi trei milioane de persoane trecute de vârsta de 80 de ani.

Până în anul 2037 numărul de pensionari britanici va ajunge la 16,1 milioane, din care 6,1 milioane de persoane vor avea o vârstă de peste 80 de ani. În acelaşi interval menţionat, procentul de cetăţeni britanici trecuţi de vârsta de 75 de ani din populaţia totală va creşte de la 7,9%, în 2012, la 13%.