Despre ce vorbim? Despre renovarea unui apartament. Dar, mai ales, despre prima renovare din viața ta. De ce tocmai despre aceasta? Pentru că în mod cert îți va rămâne în memorie pentru mult timp și te va învăța lucruri despre tine, bani, termene limită și cât de greu este să lucrezi cu persoane necunoscute, pe care nu le vei găsi nicăieri altundeva.
Sfaturi pe care orice bărbat singur care își renovează pentru prima dată apartamentul ar trebui să le urmeze:
Nu vei mai face asta pentru cel puțin 15 ani
Este foarte probabil ca după ce ai terminat de renovat o casă să nu îți mai dorești să treci prin ceva similar niciodată în viața asta. Gândind însă mai practic, în mod cert timp de 15 ani sigur nu te vei mai atinge de numărul de telefon al unei firme de renovări, până când te vei sătura de mediul tău înconjurător sau vei decide să te muți în altă parte. Având toate aceste lucruri în cap, este foarte important ca investiția pe care o vei face acum, oricât de mare ar fi, să fie bine gândită încât să îți satisfacă nevoie și peste 15-20 de ani.
De aceea, este esențial să cauți mereu cea mai bună calitate și să gândești în permanență pe termen lung. Urmărește mereu să vezi produsele potrivite de instalații de încălzire în locuință, fie că vorbim despre boilere sau centrale, alege mobilă durabilă și electrocasnice care se integrează perfect atât în desenul casei tale, dar și în planurile pe termen lung. Astfel, investiția inițială nu va trebui dublată în viitorul apropiat din cauza unor erori de judecată sau de neatenție pe care le poți face acum.
Ia în calcul că burlăcia s-ar putea încheia într-un moment
Poate că astăzi ești singur, însă acest lucru s-ar putea schimba rapid, așa că trebuie să iei în calcul și acest aspect. Ce înseamnă asta? În mod cert, vei avea nevoie de mai multe spații de depozitare, iar baia ar trebui să fie dotată cu o cadă, nu cu o cabină de duș. De asemenea, spațiul interior va trebui optimizat mai bine. Poate că pentru moment toate aceste lucruri par detalii mai puțin importante sau doar de gust, dar dacă în câțiva ani vei apela din nou la o echipă de meseriași, s-ar putea să îți reproșezi anumite decizii costisitoare din trecut.
Fii practic în alegerile pe care le faci
Vrei o cameră de gaming, dar nu prea ai timp să stai acasă din cauza orelor petrecute la birou? Visezi să ai o bibliotecă uriașă, dar de fiecare dată te întorci chiar și din vacanță cu toate cărțile nedeschise? Ți-ai dori propriul birou, dar când ajungi acasă petreci câteva ore la TV și apoi te arunci în pat? Gândește mai practic modul în care îți amenajezi apartamentul, luând în considerare, cu sinceritate, lucrurile pe care chiar le faci, nu pe care visezi că le vei face. Nu vei face decât să irosești în acest fel spațiul din locuință.
Nu te apuca de renovat până când nu ești sigur că ai toți banii la dispoziție
De fiecare dată când vei apela la un meseriaș sau la o firmă de renovări, suma destinată materialelor pe care toți ți-o vor calcula la început va reprezenta abia 60% din valoarea reală a lucrării. Așadar, oricare ar fi bugetul anunțat inițial pentru materiale, va trebui să ai o rezervă financiară substanțială.
Dacă te-ai apucat de renovare, uită de alte planuri pentru o perioadă
Ți s-a promis că în cinci săptămâni totul va fi gata? Sfatul ar fi să nu îți faci planuri în următoarele trei luni. Poate părea exagerat, dar rareori termenele pentru astfel de lucrări sunt respectate și nu de fiecare dată este vorba doar despre viteza sau seriozitatea cu care lucrează meseriașii. Materialele pot veni cu întârziere și oricând pot apărea surprize pe drum, iar fiecare se poate traduce în zile de întârziere. Nu amesteca planurile de renovare cu cele de vacanță, pentru că s-ar putea ca ambele să fie date peste cap.
Sursă foto: Shutterstock / Copyright: Dean Drobot