Longevitatea este un subiect la care oricine s-a gândit într-un moment al vieţii.
Chiar dacă unii specialişti susţin că o alimentaţie sănătoasă este cheia longevităţii, sfaturile lăsate în urmă de cel care a fost cel mai vârstnic om de pe planetă arată de fapt contrariul.
Printre sfaturile care stau la baza unei vieţi lungi se află totuşi şi aspecte care fac referire la alimentaţie, dintre acestea cele mai rezonante fiind renunţatul la produsele fast-food şi alimentele precum chipsurile.
Deşi poate părea un sfat cu totul bizar, se pare că activităţile care solicită creierul sunt indicate în longevitate.
Doctorul Marios Kyriazis susţine că cititul invers sau folosirea mâinii opuse la scris pot ajuta la reconstruirea celulelor nervoase.
Cât despre alimentele care pot determina corpul să aibă o existenţă cât mai lungă, se pare că produsele roşii au o înclinaţie spre sănătate.
Ca de exemplu, ardeii iuţi roşii, roşiile sau sfecla roşie sunt alimente care gătite secretă substanţe ce pot ajuta la lupta împotriva cancerului sau a bolilor de inimă, afirmă doctorul Susan Jebb, potrivit tabloidului britanic Daily Mail.
O altă metodă ceva mai ciudată care se spune că ajută la longevitate este respiratul printr-un pai.
Doctorul Mike Moreno, autor al lucrării "Planul de 17 zile pentru a opri îmbătrânirea" este de părere că doar câteva minute de respirat zilnic printr-un pai îmbunătăţesc capacitatea plămânilor.
Consumul de ceapă este un alt sfat prin care oricine îşi poate îmbunătăţi sănătatea şi implicit creşte longevitatea. Ceapa reduce riscul de apariţie a cancerului ovarian sau a celui de gât, acestea conţinând de asemenea substanţe antioxidante, potrivit sursei citate.
Uitatul, deşi privit ca un obicei destul de prost, este un lucru care ajută la sănătatea noastră.
Doctorul John Medina, cercetător american, susţine că uitatul lucrurilor ajută memoria şi creierul să nu fie suprasolicitate.
Un sentiment foarte plăcut se pare că nu ajută de fapt la longevitate. Este vorba despre fericire, care, spun doctorii Howard Friedman şi Leslie Martin, determină orice persoană să fie mai relaxată şi să nu conştientizeze riscurile şi pericolele în decizii.
Deşi poate părea un pic rasist, unul dintre sfaturile către secretul vieţii lungi ţine de sexul persoanelor. Un studiu realizat de Universitatea Ghent din Belgia demonstrează că dacă eşti femeie ai şanse mai mari să trăieşti cât mai mult.
Secretul se află într-un cromozom pe care doar corpul feminin îl secretă în exces.
Un factor decisiv în longevitate este reprezentat de locul în care îţi petreci viaţa.
De exemplu, persoanele care trăiesc la munte au tendinţa să trăiască mai mult. Nu se ştie exact care e secretul pentru oamenii din zonele montane. E posibil ca altitudinea şi aerul curat să contribuie la longevitate, ori mişcarea frecventă pe care aceştia o desfăşoară fie că urcă sau coboară.
Certurile se pare că ajută la o viaţă cât mai lungă, deşi dau bătăi de cap multor persoane. Cercetătorii de la Universitatea din Michigan spun că comunicarea la timp a problemelor este cheia succesului.
Cei care nu reuşesc să îşi rezolve diferenţele au şanse de 26% mai mari să moară la vârste premature.
O activitate des întâlnită în cupluri pare să fie factorul care fură din anii partenerilor. Dormitul în acelaşi pat deranjează somnul şi afectează într-un mod destul de grav sănătatea, susţine doctorul Neil Stanley, directorul laboratoarelor de somnologie din cadrul Universităţii Surrey.