Este acel „je ne sais quoi” despre care vorbesc francezii, neglijența studiată pe care italienii au ridicat-o la rang de artă și i-au dat și un nume pe măsură – sprezzatura.
Sprezzatura este un cuvânt intraductibil, care datează din secolul 16, utilizat pentru prima oară de scriitorul Baldassare Castiglione, în cartea sa din 1528 „Il Libro del Cortegiano” („Cartea bărbatului de la curte”) pentru a descrie o anumită nonșalanță care ascunde eforturile depuse pentru a crea o ținută sau orice altceva. Pe scurt, sprezzatura înseamnă să faci ceva foarte bine, fără să se vadă efortul depus, sau, așa cum menționează dicționarul Oxford, o „nepăsare studiată”.
Așadar, ce înseamnă, mai exact, sprezzatura în stilul bărbatului contemporan?
Un detaliu original
Din secolul 16 şi până acum, noţiunile de modă, eleganţă şi stil s-au schimbat foarte mult şi odată cu ele, şi conceptul de sprezzatura, care a renăscut în anii 50, tot în Italia, odată cu apariţia pe firmament a unui tânăr industriaş carismatic: Gianni Agnelli. Nepotul fondatorului Fiat, „Regele Italiei”, aşa cum l-a numit preşedintele american John Fitzgerald Kennedy a devenit o legendă, datorită stilului de viaţă extravagant şi pasiunii sale pentru obiecte de mare valoare, dar şi de mare frumuseţe.
De la ambarcaţiuni şi maşini, la femei şi la colecţii impresionante de artă, Agnelli, patricianul modern din Torino a fost devotat stilului rafinat, ca antonim al opulenţei. Ceea ce l-a transformat într-un simbol pentru stilul masculin italian a fost plăcerea sa de încălca anumite reguli. Ceasul de mână purtat peste manşeta cămăşii şi ghetele de drumeţie pe care le purta la costum sunt doar două dintre detaliile stilului personal al magnatului, care l-au făcut celebru.
Evident, mulţi au încercat să-l copieze, dar puţini au fost cei care au putut afişa detaşarea elegantă cu care el privea aceste aspecte. Aşadar, sprezzatura poate fi acel detaliu original, perfect adaptat stilului tău, în armonie perfectă cu personalitatea ta, care nu ţine cont de regulile stilului. Este detaliul imperfect care da lejeritate şi şarm unei ţinute care, deşi impecabilă, poate fi anostă. În felul acesta, sprezzatura se opune uniformei, fie ea și una de mare rafinament şi face apel la acel detaliu care comunică interlocutorului un detaliu inedit al personalităţii tale sau poate, de ce nu, o emoţie.
O garderobă potrivită
Studiile arată că avem nevoie de doar câteva zeci de secunde pentru a ne forma o opinie despre o persoană pe care o întâlnim prima oară şi, chiar dacă în analiza sa, creierul uman ia în considerare sute de detalii, ţinuta rămâne o carte de vizită. O ţinută în care te simţi confortabil, atât fizic, cât şi ca exprimare a personalităţii tale îţi va stimula încrederea indiferent în ce situaţie te afli şi nimic nu spune sprezzatura mai mult decât încrederea în tine însuţi.
Asigură-te că din garderoba ta nu lipsesc elementele clasice precum cămaşa alba, sacourile din lână şi in, geaca de piele, jacheta sport, jeansii, pantalonii de stofă etc. şi mixează-le cu piese mai îndrăzneţe, care să reprezinte „semnătura” ta de stil. De exemplu, noile tendinţe în materie de cămăși pentru bărbați, readuc în actualitate imprimeurile extravagante, în culori puternice. În ceea ce priveşte pantalonii, revin la modă cei evazaţi, în stilul anilor `70, dar şi cei stil cargo sau supradimensionaţi, inspiraţi din estetica specifică anilor 90.
Desigur, moda sugerează, dar stilul dictează. Dacă te regăseşti în tendinţele actuale, poţi integra câteva elemente în garderoba ta, îmbinându-le nonşalant cu articole vestimentare clasice, tocmai pentru a amplifica efectul disruptiv. Dacă eşti o personalitate clasică şi noutăţile în materie de modă nu sunt neapărat pe gustul tău, poţi obţine un efect similar îmbinând un articol casual, cum sunt jeanşii, cu o piesă formală, de exemplu, sacoul cu două rânduri de nasturi. Dacă la serviciu trebuie să porţi costum, adaugă un aer de sprezzatura găsind o modalitate inedită de a-ţi face nodul la cravată sau adaugă un accesoriu inedit. Poate fi orice, de la o batistă de buzunar la un ac de cravată, o brăţară punk sau un basc vintage de la bunicul.
O chestiune de alegere
Din păcate, una dintre cele mai frecvente scuze pe care le folosesc bărbaţii atunci când vine vorba despre stilul lor vestimentar sau absenţa unui astfel de stil se referă la chestiunile financiare. În continuare, foarte mulţi bărbaţi cred că, dacă ar avea mai mulţi bani, s-ar îmbrăca mai bine, dar stilul este, în primul rând, o chestiune de alegere.
Poţi arăta foarte elegant cu haine cumpărate la un preţ accesibil, aşa cum poţi arăta trivial în haine de la cele mai renumite branduri. Eleganţa vine din a face alegerile potrivite, în concordanţă cu stilul tău de viaţă, conformaţia corpului şi personalitatea ta. Desigur, e important ca, de fiecare dată când ai ocazia, să privilegiezi calitatea în detrimentul cantităţii. O stofă de calitate sau o cămaşă bine croită îţi vor da o cu totul altă alură.
Vestea bună este că, spre deosebire de ţările care dau tonul în modă, cum sunt Italia sau Franţa, în România, serviciile de croitorie nu au preţuri prea ridicate şi nimic nu se compară cu un articol vestimentar făcut „sur mesure”. În plus, uneori, un costum făcut la croitor ar putea fi, financiar vorbind, mai avantajos decât unul cumparat dintr-un magazin oarecare. Pe lângă faptul că va fi croit ca să arate impecabil pe tine, vei putea să alegi singur unele detalii precum culoarea, materialul, dimensiunea buzunarelor, lungimea pantalonului etc. Nimic nu întruchipează rafinamentul şi sprezzatura mai mult decât un obiect vestimentar care corespunde nevoilor tale şi poartă amprenta stilului tău.
Aşadar, indiferent ce alegi să porţi, adaugă sprezzatura stilului tău, această artă a subtilului, a detaliului semnificativ, care îi defineşte pe cei care refuză ostentativul în favoarea unei naturaleţi rafinate.
Surse foto: Shutterstock; Unsplash