Cine spune că doar femeile au o problemă în alegerea pantofilor se înșală. Dintre atât de multe culori, materiale și modele de încălțări, trebuie să optezi pentru cele potrivite, iar asta nu este întotdeauna o treabă ușoară. Ca să putem filtra mai bine varietatea largă pe care o avem la dispoziție, ținem cont, în primul rând de:

  • stil; 
  • mărime;
  • culoare; 
  • brand; 
  • preț. 

Iar în acest articol vorbim despre primul dintre ele - stilul pantofilor - cum îl alegi astfel încât să  contureze restul ținutei, nu să o transforme într-un eșec total. 

Casual

Îți place să te simți confortabil în hainele pe care le porți, fără să fii stresat că ți s-a șifonat costumul sau că nodul de la cravată nu este așezat cum trebuie. Când ai un job care nu îți impune un dress code elegant și sofisticat, atunci probabil în cea mai mare parte a timpului, adopți stilul casual. Adică acea ținută care, pe lângă lejeritate și confort, îți oferă libertate de exprimare și o varietate largă de elemente pe care le poți asorta după bunul plac: tricouri, cămăși fără cravată, pulovere, jeanși, jachetă. 

Dacă în garderoba ta predomină astfel de haine comode, atunci și pantofii aleși trebuie să fie la fel de practici, nu? Recomandate sunt încălțările sport, mocasinii, ghete barbati, cum sunt și cele de tip Chelsea sau pantofii Loafers, recunoscuți pentru faptul că nu au șireturi. 

Business Casual

Ușor elegant, dar nici foarte formal, acest model se află la granița dintre „serios” și „relaxat” - adică între business și casual. Și dacă îți place să urmărești modul în care se îmbracă oamenii de afaceri, sigur te pasionează și acest dress code. Fie că ești la job, la o întâlnire din domeniul profesional sau doar la o ieșire între prieteni, acest stil îți conturează imaginea, aducându-ți un aer încrezător care inspiră siguranță, stabilitate, hotărâre. Pantaloni eleganți, cămașă care, preferabil, este albă și 100% din bumbac, cureaua ale cărei nuanțe trebuie să fie de aceeași culoare cu pantofii, toate acestea nu lipsesc de pe lista Business Casual.

Dacă te gândești ce tip de pantofi sunt mai indicați, ei bine, pantofii Monk Double Strap sunt potriviți, la fel și Derby Plain Toe, care nu au niciun fel de model pe partea din față.

Black Tie

Nunți grandioase, ceremonii, petreceri de aniversare și baluri prestigioase sunt locurile în care poți etala cu încredere acest cod vestimentar. Este un trend obligatoriu pentru evenimentele elegante de seară. Și dacă te gândești la celebrele decernări de Premii Oscar, vei vedea că smochingul negru, cu rever din mătase sau alt material elegant, cămașa impecabilă, papionul, butonii și ceasul de firmă sunt nelipsite din ținută. De asemenea, la fel ca la Business Casual, ciorapii, șosetele nu trebuie să lipsească și trebuie să fie îndeajuns de lungi încât să îți acopere glezna chiar și atunci când stai picior peste picior.

La o astfel de îmbrăcăminte, recomandați sunt pantofii eleganți stil Oxford, Brogue, Monk sau Derby. În funcție de preferința ta, poți alege ca încălțările să fie lăcuite, mate sau intermediare. Important este să fie negre și cu un aer stilat. Cu o astfel de alegere este imposibil să dai greș.

Streetwear

Și de la foarte elegant, trecem la cel mai lejer stil cu putință. Streetwear, cunoscut și sub denumirea „tip urban” sau „ultra-casual”. Modern, actual, confortabil și iubit mai ales de persoanele active, sportive, acest cod vestimentar își găsește originile în anii ‘50, când  bikerii și rapperii au lansat trendul. Este caracterizat prin haine largi, confortabile, ce pot fi purtate pe stradă și care intră prea puțin în tiparele clasice, specifice modei. Jeanșii, pantalonii scurți, tricourile, echipamentul de trening sunt elementele care definesc foarte bine ținuta. Și, în cazul în care garderoba ta este plină cu astfel de obiecte vestimentare, atunci și încălțările sport ar trebui să ocupe rafturile dulapului tău de pantofi. 

Sursa foto: Unsplash