In luna iulie, Stephen Hawking a acceptat sa raspunda la intrebari publice ale utilizatorilor Reddit. Spre deosebire de interviurile obisnuite, acesta a durat saptamani intregi - Hawking poate tasta doar cateva cuvinte pe minut, scriu cei de la Washington Post.

Au venit insa cateva raspunsuri extrem de interesante. Fara a fi vreo surpriza, Hawking a vorbit mai intai despre inteligenta artificiala, subiectul abordat constant in ultimii an.

"A fost interpretat gresit ce am spus. Adevaratul risc cu IA nu este malitiozitatea ci competenta. Un IA super inteligent va fi foarte bun la realizarea obiectivelor, insa daca acestea nu sunt in linie cu ale noastre, avem probleme. Este evident posibil pentru ceva sa ajunga la o inteligenta superioara stramosilor: noi am evoluat la o inteligenta superioara maimutelor, iar Einstein era mai destept decat parintii lui.

Daca se intampla ca inteligenta artificiala sa poata sa se creeze singura mai bine decat o cream noi, am putea avea o explozie ce ar rezulta in masinarii a carui inteligenta este mult mai mare decat a noastra.

Nu exista un consens intre cercetatorii in IA despre cat de mult va dura pana cand va fi construit un robot de nivel uman, asa ca va rog sa nu credeti atuni cand cineva spune ca se va intampla pe durata vietii noastre. Cand se va intampla, va fi probabil cel mai bun si cel mai rau lucru care s-a intamplat cu umanitatea, asa ca exista o miza uriasa sa iasa lucrurile corect. Ar trebui sa mutam obiectivul IA de la crearea unei inteligente artificiale fara directie la crearea unei inteligente benefice. Ar putea dura decenii pana ne dam seama cum se face asta, asa ca mai bine sa facem schimbarea de astazi si nu in noaptea de dinainte de pornirea primului IA puternic".

Stephen Hawking a oferit si un raspuns amuzant la intrebarea "care este misterul care te intriga cel mai mult, si de ce?". Cu siguranta utilizatorul nu se astepta la raspunsul lui: "Femeile. Asistentul meu imi tot reaminteste ca desi am doctorat in fizica, femeile ar trebui sa ramana un mister". Hawking a mai dezvaluit ca melodia lui preferata este "Have I told you lately" a lui Rob Stewart, filmul preferat este "Jules et Jim" din 1962 iar ultimul lucru vazut online care l-a amuzat a fost serialul The Big Bang Theory.