Acum telespectatorii ProTV pot oferi sansa unei vieti mai bune varstnicilor coplesiti de neputinta semnand petitia gazduita de stirileprotv.ro.

Prin aceasta petitie, stirile ProTV cer autoritatilor: respectarea demnitatii umane, imbunatatirea legislatiei si dezvoltarea unei strategii pentru sustinerea batranilor singuri, dezvoltarea serviciilor de ingrijire la domiciliu, cresterea capacitatii de cazare a batranilor in camine, incurajarea infiintarii de camine private si de centre de zi pentru varstnici, crearea unui numar de urgenta dedicat persoanelor in varsta, efectuarea unui recensamant al batranilor care traiesc singuri.

„Romania e plina de batrani abandonati, iar fenomenul este comparabil cu cel al copiilor lasati in grija bunicilor, de parintii plecati la munca in tari straine. Cei mai multi parinti si-au facut deja un rost acolo, si-au luat copiii si nu se mai intorc. Batranii sunt practic al doilea val de abandonati. Autoritatile nu au prevazut acest fenomen, nu au nicio strategie privind ingrijirea batranilor, habar nu au cati oameni sunt in nevoie si nici nu pare sa le intereseze”, a declarat Anca Nastasi, unul dintre coordonatorii acestei campanii.

„In fiecare dintre batranii filmati mi-am regasit bunicii. I-am inteles ca nu se pot rupe de casele lor pentru ca nici bunica mea, dupa ce a ramas singura, nu a vrut sa vina sa locuiasca impreuna cu noi. Statul are insa obligatia de a se preocupa si de a ajuta batranii singuri”, marturiseste Paula Herlo, coordonator al campaniei Tu stii ce mai fac parintii tai?.