Aceasta este concluzia unui studiu făcut de către psihologul Viren Swami de la University of Westminster, Londra, şi Martin Tovee de la Newcastle University, care a vizat factorii care pot influenţa preferinţele asupra indexului masei corporale.

Cei doi cercetători au convins 81 de bărbaţi să participle la un experiment. Aceştia au fost împărţiţi în două grupuri, iar unul dintre ele a fost supus unei situaţii stresante, în timp ce celălalt grup a fost lăsat să se relaxeze. După această etapă, toţi participanţii au fost chemaţi să se pronunţe cu privire la gradul de atractivitate al diferitelor femei din câteva fotografii, femei care variau de la subponderale până la obeze.

Bărbaţii supuşi situaţiei stresante au dat note mai mari femeilor mai grase decât bărbaţii relaxaţi.

Swami şi Tovee au explicat în amănunt această tendinţă: “Dacă te uiţi la mediile în care hrana este greu de găsit, preferinţa oamenilor pentru proporţiile corpului unui potenţial partener este ieşită din comun. Această preferinţă este mai greu de comparat cu cea a persoanelor care trăiesc în medii în care resursele se găsesc din belşug şi în care atmosfera este mai relaxată. Dacă trăieşti la un nivel de subzistenţă, te confrunţi cu un nivel de stres mai ridicat”, explică Martin Tovee.

Aceste concluzii confirmă o serie de studii anterioare şi indică faptul că gradul de atractivitate al unei femei nu poate fi scos din contextul vieţii de zi cu zi a bărbatului care îl aprecieză. Rezultatele pot fi o explicaţie pentru diferenţele culturale dintre standardele de frumuseţe acceptate de diferitele comunităţi umane.