În prezent, îndeosebi bărbaţii se află în vârful ierarhiei profesionale, au cel mai mare salariu la funcţii echivalente şi petrec mai puţin timp făcând diverse treburi casnice, relatează maxisciences.com.
Treburile casnice îi fac pe bărbaţi mai fericiţi. În prezent, societatea este mai sensibilă la inegalitatea sexelor decât cu un secol în urmă.
Totuşi, după progresele semnificative înregistrate în favoarea femeilor în anii 1950-1960, se pare că tendinţa actuală este stagnarea. Studiul menţionat, apărut în lucrarea 'Gendered Lives', trece în revistă inegalităţile între bărbaţi şi femei în Europa.
O constatare este clară: femeile continuă să aibă de ales între carieră şi familie.
Persistă, chiar în mod inconştient, tradiţia mamei casnice şi a bărbatului la serviciu ca să hrănească familia.În Marea Britanie, de exemplu, 40% dintre femeile care lucrează nu au normă întreagă, faţă de 10% dintre bărbaţi.
Şi inegalităţile acasă sunt evidente. Conform 'Programului zilnic 2009-2010', publicat de Insee (Institutul naţional de Statistică şi Studii economice), bărbaţii fac treburi casnice 2h24 pe zi, iar femeile, 3h52.
La sfârşitul lunii iunie, Universitatea Cambridge a realizat un studiu plecând de la lucrarea 'Gendered Lives', ocupându-se de satisfacţia bărbaţilor faţă de treburile casnice, cum ar fi gătitul, spălatul vaselor, cumpărăturile şi curăţenia.
Oamenii de ştiinţă au comparat datele strânse în cadrul anchetei efectuate de European Social Study de la Bruxelles, în care au fost intervievaţi bărbaţi îndeosebi din ţările nordice (Suedia, Norvegia, Danemarca, Olanda, Germania, Franţa şi Marea Britanie), întrebaţi despre atitudinea faţă de treburile casnice. Fiecare a fost întrebat despre situaţia personală, satisfacţie şi capacitatea de a echilibra viaţa privată şi cea profesională, trebuind să-şi evalueze şi implicarea în treburile zilnice.
Cercetătorii se aşteptau ca tensiunile să crească şi nivelul de satisfacţie să scadă pe măsură ce timpul alocat treburilor casnice era mai mare. Ceea ce au constatat a fost însă invers: bărbaţii s-au declarat mai puţin stresaţi şi, prin urmare, mai mulţumiţi dacă îndeplineau astfel de sarcini.
Care ar putea fi motivul neaşteptatei satisfacţii?, s-au întrebat cercetătorii. Potrivit lor, ar fi vorba de conştiinţa împăcată, datorată evoluţiei obiceiurilor. Şi invers, bărbaţii s-ar simţi vinovaţi dacă s-ar uita la partenera lor de viaţă făcând toate treburile casnice.
De altfel, femeile îndrăznesc tot mai mult să ceară un tratament echitabil în familie, iar bărbaţii care le ajută nu mai suportă crizele unei partenere furioase. Ca atare, ar exista mai puţine certuri, mai puţin stres şi mai multă linişte.