Ar putea continua cu o fascinatie pentru Bucuresti, Maramures si enigma oamenilor care respira printre case interbelice de poveste si betoane comuniste.

S-ar putea aseza la taclale cu orasul, cu istoria lui, cu femeile strabatand strazile, cu casele suferinde. Si ar putea ramane asa mai mult, un pic mai mult. Iar restul e fotografie...

Orasul Meu: Cum a inceput povestea ta de dragoste cu Bucurestiul?

Davin Ellicson: Sunt un fotograf american cu o obsesie de 13 ani pentru Romania. Prima mea vizita la Bucuresti s-a intamplat in aprilie 2000 cand am plecat cu un tren de la Paris. Razboiul Rece era in toi in anii '80, cand eu ma formam in Vest, asa ca in momentul caderii comunismului am simtit dorinta arzatoare de a cunoaste blocul de Est, de a vedea ce era dincolo.

Davin Ellicson

 

Intre povestile ororilor din epoca Ceausescu si viata idilica, rurala surprinsa de fotografii care vizitasera Romania in anii de dupa revolutie, am simtit ca trebuia sa cunosc aceasta tara. In 2000 descopeream un Bucuresti prafuit, plin de Dacii 1310, total opus oraselor hiper-capitaliste din Vest.

Am citit undeva despre Maramures si viata aproape arhaica de acolo, asa ca m-am indreptat spre Nord. Am gasit un taram fermecator, peste care secolul 20 si nici chiar secolul 19 nu pareau a fi trecut. Am stiut ca trebuie sa revin, ceea ce s-a si intamplat in 2002. Pe cei din familia Nemes i-am cunoscut intr-o seara cant terminau de strans fanul. Mi-au oferit gazduire in noaptea aceea si nu am mai plecat timp de un an.

Am trait fara apa curenta, telefon sau conexiune la internet si cred ca a fost cel mai intens punct din viata mea de pana acum. Experienta este si subiectul primei mele carti de fotografie, Taran, care va aparea in 2014.

 

M-am intors in Bucuresti in 2007, fascinat de viata din afara bubble-ului imperial american. In ultimii sase ani mi-am gasit un loc al meu lucrand in studioul de langa Cismigiu. Colaborez pe partea de fotografie cu publicatii internationale, inclusiv New York Times, sustin workshopuri de fotografie in toata tara si, in prezent, completez o trilogie despre Romania pe care am numit-o Paradox Romania.

Citeste tot interviul pe orasulm.eu