Groapa Marianelor, un fel de "cicatrice" cu o lungime de 2.550 de kilometri în Oceanul Pacific, are adâncimea de peste 11 kilometri în punctul denumit Challenger Deep, care ar putea "să înghită" cu uşurinţă vârful Everest (cel mai înalt vârf de pe Terra - 8.850 metri).
Din cauza adâncimii sale extreme, Groapa Marianelor este permanent cufundată în întuneric, iar temperaturile sunt aproape glaciale.
Potrivit multor oameni de ştiinţă, cu cât fundul oceanului este mai adânc, cu atât el este privat de hrana care provine din apele de suprafaţă, bogate în oxigen.
Cercetătorii, coordonaţi de Ronnie Glud, de la Universitatea Danemarca de Sud din Odense, au avut însă surpriza să descopere că Groapa Marianelor era în realitate uimitor de bogată în materii organice.
Oamenii de ştiinţă au constatat un consum biologic de oxigen de două ori mai mare decât într-un sit învecinat, care are adâncimea de doar 6.000 de metri.
Analiza sedimentelor prelevate din ambele situri a dezvăluit, totodată, concentraţii mai ridicate de celule microbiene în Challenger Deep.
Savanţii au utilizat un robot submarin special construit, echipat cu senzori foarte fini, capabili să calculeze consumul de oxigen de pe fundul oceanic. Ei au realizat şi câteva înregistrări video cu cea mai profundă zonă a Gropii Marianelor.
"Am găsit acolo o lume dominată de microbi care s-au adaptat pentru a funcţiona eficient în condiţii extrem de neospitaliere pentru organismele mai evoluate", a declarat Ronnie Glud.
"Am ajuns la concluzia că importantul depozit de materie organică din Challenger Deep menţine o activitate microbiană crescută, în ciuda presiunilor extreme care caracterizează acest mediu", au declarat autorii studiului.
Cineastul canadian James Cameron, regizorul filmelor "Titanic" şi "Avatar", a devenit anul trecut primul om din lume care a explirat, de unul singur, timp de mai multe ore, Groapa Marianelor şi a descris peisajul din această zonă a Terrei ca fiind unul "lunar, deşertic".