Psihologii consideră că un copil care primește atenție din partea ambilor părinți va crește cu mai puține complexe, cu mai mult curaj și determinare în viață. Perioada în care tatăl era un simplu pion administrativ în familie, cel care aduce bani în casă, oferind stabilitate financiară, începe să se clatine.
Sunt din ce în ce mai mulți tătici care își asumă rolul de părinte, la fel ca partenera lor de viață. Chiar dacă ai fost crescut într-o familie în care tatăl era mai mult absent, este esențial să conștientizezi că trebuie să rupi acest ciclu nociv învățat acasă. La drept vorbind, copiii sunt oglinda noastră! Și dacă nu înțelegi cât de important este rolul tău în viața copilului, vei face aceleași greșeli pe care părinții tăi le-au făcut cu tine.
Iată, deci, cum te poți implica în creșterea bebelușului, mai ales dacă ești pentru prima oară tătic.
Fii responsabil
Atunci când vă hotărâți să aduceți pe lume o nouă ființă, tu și femeia iubită trebuie să aveți grijă la stilul de viață. Consumul de droguri, tutun și alcool poate cauza boli genetice fătului. Sănătatea este esențială, așa că înlătură din calea ta orice exces.
Analizează la rece care sunt condițiile emoționale, medicale și financiare pe care le ai înainte de a face o astfel de decizie. Nu este nevoie să deții trei case și cinci apartamente pentru a crea copilului un climat financiar sigur. Este suficient să ai condiții de trai decente, dar mai ales maturitate psihologică, pentru a putea crește un copil stabil emoțional și sănătos fizic.
Fii un exemplu pozitiv
Multor bărbați le este jenă să recunoască în public partea lor sensibilă. Societatea, din păcate, a învățat bărbatul să nu fie emoțional și să își reprime trăirile. Dar este oare aceasta cea mai bună cale?
Sunt atâția bărbați care iubesc florile și găsesc în activitatea de grădinărit o oază de relaxare, departe de griji și de stres. Dacă, de exemplu, îți place să gătești, fă din bucătăria ta un adevărat atelier de inspirație. Caută pe internet și alege-ți din atâtea aragaze inox, hote sau orice alt accesoriu de bucătărie și hrănește-ți pasiunea! Faptul că faci ce îți place va oferi copilului tău o mostră extraordinară de „așa da”! Puterea exemplului face mereu diferența.
Comunică cu partenera
Venirea pe lume a unui copil te reprogramează atât la nivel de individ, cât și de echipă. Cuplul cunoaște o serie de modificări, de reconversii afective pe care este nevoie să le gestionați corect împreună. În acest moment, nu trebuie să lași greul pe mămică, chiar dacă te simți ușor stângaci, nu știi ce să faci sau cum să te comporți cu micuțul. De aceea, este nevoie de comunicare!
Discută liber și onest cu partenera ta despre propriile nesiguranțe ori frustrări. În același timp, las-o să se dezvăluie ție, fără să condamni sau să judeci, ci doar ca să găsiți împreună soluțiile cele mai potrivite.
Puteți să instituiți reguli pe care, oricum, orice cuplu sau familie trebuie să le aibă. Fiecare rol poate fi negociat, iar modul în care ambii reușiți să vă pliați pe noua situație își va spune cuvântul de acum înainte.
Nu există un manual al tatălui perfect. Există doar iubire și dorința reală de asumare a noului rol cu care viața te-a binecuvântat. Ca părinte, vei învăța atâtea de la copilul tău, așa că nu fi prea sever cu tine. Recunoaște punctele tale slabe și lucrează la ele. Cu siguranță o să fii cel mai iubit tătic și un adevărat sprijin pentru copilul și familia ta.
Sursă foto: Shutterstock