Supele si ciorbele nu lipsesc din bucataria poloneza si sunt foarte variate ca gust si consistenta, de la o zeama limpede pana la supe groase, cu multe ingrediente, ce pot tine loc si de fel principal.

Printre cele mai populare sunt zurek (ciorba acra cu ou si carnat), barszcz czerwony, bors cu sfecla rosie care este servit simplu sau cu uszka (niste coltunasi foarte asemanatori cu pierogi), zupa ogórkowa, o supa cu castraveti murati, zupa grzybowa cu ciuperci dar si ciorba de burta ( flaki), de varza acra, de ciuperci, de macris, cartofi.

Supele reci-consumate mai ales vara- sunt foarte racoritoare si lejere. Chlodnik este o supa dulce-acrisoara ce are la baza sfecla rosie si castraveti acri.

Ciupercile de padure sunt folosite des de catre polonezi in supe, sosuri, feluri principale si dau un gust senzational mancarurilor, spre deosebire de ciupercile champignon care au invadat pietele si supermarketurile romanesti. In Cracovia am mancat o supa-crema de ciuperci foarte gustoasa, cu bulgarasi din piure de cartofi.

Pierogi sunt asemanatoare coltunasilor nostri si se regasesc peste tot: in supe, ca fel principal, la desert, fierte, prajite, la cuptor. Cele fierte mi s-au parut cele mai putin gustoase. Umpluturile depind de imaginatia bucatarului, insa cel mai des intalnite sunt varza si/sau ciuperci, cartofi cu branza si ceapa (ruskie pierogi), carne, iar ca desert branza dulce, diferite dulceturi sau fructe. Pierogi trebuie servite cu sos, le potenteaza gustul si puteti obtine combinatii interesante (sos de ciuperci, de marar, de mustar cu miere etc).

CLICK AICI PENTRU TOT ARTICOLUL